La finalul celui mai bun an sportiv de multă vreme încoace (sincer, nici nu mai țin minte de când…), vreau să împărtășesc cu dumneavoastră, fanaticii, 3 lucruri pe care să NU le facem în 2025!
1. Să NU mai luăm la preț de matineu grupa pentru calificarea la Mondiale: Austria, ROMÂNIA, Bosnia & Herțegovina, Cipru și San Marino. Deja am plecat eronat la drum, din cauza atmosferei de petrecere și lăutari pe care am creat-o singuri și pe care o întreținem după tragerea la sorți.
Austria probabil nu are valorile individuale ale Elveției, dar practică un fotbal superior. Antrenor interesant, Ralf Ragnick, trecut pe la Manchester United, şi, până una-alta, a zdrobit cu 5-1 Norvegia lui Haaland şi a bătut cu 3-2 Olanda, la Euro, noi fiind la ani-lumină de această performanţă.
Bosnia & Herțegovina este infinit mai organizată decât Kosovo, iar fotbaliștii conduşi de Dzeko par să aibă infinit mai mult caracter. Da, e o naţională care n-a mai învins pe nimeni de 14 luni! 10 înfrângeri şi două egaluri. Dar să ne ferim de pălitura supăratului… În ceea ce priveşte Cipru, probabil că deja ne-au citit…
Nea Imi spunea înțelept: „Să nu ne facem iluzii, ca să nu avem deziluzii!“. Ideea că deja am câștigat grupa și Cancunul ne așteaptă la plajă ne-a provocat prima defecţiune la nivel psihologic: supraîncrederea. Să nu-i zic infatuarea! Când te umfli precum cozonacul de Crăciun că, gata, i-am bătut pe toți, riști deja să pierzi primul meci: cel cu tine!
Tricolori, n-am câștigat nimic! Fotbalul mare nu se trăiește din visuri și promisiuni.
2. Să NU renunțăm la Regula U21! Din contră, s-o dezvoltăm, s-o îmbunătățim. Este cel mai important demers strategic din fotbalul românesc implementat de la Revoluție încoace! Iar rezultatele sunt evidente, chiar impresionante: 4 calificări la rând ale Naționalei Under 21 la turneele finale. Patru! Consecutive!!
265 de jucători, în opt sezoane de U21. Nu mai vorbesc de câte nume promiţătoare strălucesc în SuperLiga: Tavi Popescu (FCSB), Musi (FCSB), Toma (FCSB), Louis Munteanu (CFR Cluj), Matei Ilie (CFR Cluj), Borza (Rapid), Rareș Pop (Rapid), Grameni (Rapid), Baiaram (Universitatea Craiova), Bană (Universitatea Craiova), Radaslavescu (Farul), Dănuleasă (Farul), Bodișteanu (FC Botoșani), Ianis Stoica (Hermannstadt), Blănuță (U Cluj) și lista se îmbogățește de la sezon la sezon. 73% dintre starurile care au apărut datorită Regulii U21 formează azi nucleul naţionalei României.
Fotbalul înseamnă viitor. Viitorul înseamnă milioane. Patronii să priceapă asta odată pentru totdeauna!
3. Să NU ne uităm seniorii, legendele încă în viață ale sportului românesc. Dacă l-am uitat pe „Eroul de la Sevilla“, haideți să avem grijă măcar de cei care încă sunt printre noi. Degeaba îi plângem post-mortem, cum am făcut cu Duckadam, mai bine îi sprijinim și le arătăm concret respectul nostru.
Noul Guvern să aibă grijă de acești adevărați eroi și să-i „atingă“ cu ceva. Tăiaţi de la pensiile speciale și dați spre acești idoli, care ne-au adus ceva ce nu poate fi cumpărat cu nimic: bucuria sportului. Nopţile albe de triumf… Nu cred că sărăcește Statul român pentru 2.000 de euro lunar viraţi acestor campioni lăsaţi în voia sorții, care nici măcar nu-s mulți… Iar dacă e așa greu, împrumutați-vă! Sunteți campioni mondiali la asta…
Există şi un lucru pe care trebuie să-l facem în 2025: Gala Fanatik! Dincolo de premii, distincții, sunt mândru și fericit că măcar pentru o seară am adunat valorile fotbalului şi sportului românesc la un loc, în aceeași grandioasă sală. A fost seara în care am devenit mai buni, în care ne-am unit dincolo de antipatii şi rivalități istorice.
Orele în care fotbalul nostru a strălucit ca UNUL. Și cât de fabulos a arătat. Vă propun să transformăm Gala Fanatik în tradiţie, prieteni. Măcar o dată pe an!
Sărbători Fericite tuturor și LA MULȚI ANI!