News

Mesajul lui Klaus Iohannis la summitul Consiliului European. Ce teme va pune pe masă România la Bruxelles

Summitul Consiliului European, teme urgente pe agenda discuțiilor. Ce le transmite Klaus Iohannis șefilor de stat și de guvern la Bruxelles
27.06.2024 | 10:10
Mesajul lui Klaus Iohannis la summitul Consiliului European Ce teme va pune pe masa Romania la Bruxelles
Președintele României va reitera importanța continuării sprijinului pentru Ucraina dar și pentru Republica Moldova / Foto: Facebook, Administrația Prezidențială
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis se va afla, joi și vineri, la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, prilej cu care va susține continuarea ajutorului pentru Ucraina dar și pentru Republica Moldova, în contextul amenințărilor hibride ale Rusiei.

Dosarele stringente, pe agenda discuțiilor

Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European (șefii de stat sau de guvern din UE), pe agenda discuțiilor fiind dosare stringente, de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, la situația din Orientul Mijlociu, securitatea UE, zona Mării Negre, Republica Moldova și noile numiri la conducerea instituțiilor blocului comunitar.

ADVERTISEMENT

„Agenda Consiliului European include teme de actualitate, precum situația din Ucraina, securitatea și apărarea Uniunii Europene, situația din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migrației, Marea Neagră, Republica Moldova şi aspecte legate de amenințările hibride. De asemenea, liderii UE vor continua discuţiile privind noul ciclu instituțional al Uniunii, respectiv numirile la conducerea instituţiilor europene, în urma recentelor alegeri europene. Totodată, membrii Consiliului European vor avea discuţii în vederea adoptării Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029 și a Foii de Parcurs pentru reforma internă a UE”, precizează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Sprijin pentru Ucraina, sprijin pentru Republica Moldova

În privința Ucrainei, Klaus Iohannis va sublinia că sprijinul multiplu pentru țara agresată de Rusia trebuie să continue, în special în privința asigurării  „unui răspuns adecvat la nevoile militare immediate”. Este important, va transmite Iohannis, și sprijinul pentru Republica Moldova, țară care a început negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, sprijin „atât la nivel european, cât și în plan bilateral”.

ADVERTISEMENT

Nouă abordare strategică pentru regiunea Mării Negre

Consolidarea capacităților de securitate și apărare ale UE, complementar cu NATO, este încă o necesitate care va fi reiterată de șeful statului român, pentru care securitatea regiunii Mării Negre necesită o „nouă abordare strategică”. „Având în vedere faptul că Marea Neagră a intrat într-o nouă dinamică, din punct de vedere politic, securitar şi al conectivității, Preşedintele României va sublinia importanța crucială a Mării Negre pentru securitatea regională, dar și pentru securitatea întregii Uniuni Europene şi va pleda pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european”, potrivit comunicatului.

Soluția „două state” pentru connflictul israeliano-palestinian

Cu privire la conflictul israeliano-palestinian din Orientul Mijlociu, Klaus Iohannis este în favoarea începerii procesului politic pentru soluția „două state”, apreciată de mulți ca singura ieșire din acest conflict sângerios și de durată. „În privința situaţiei din Orientul Mijlociu, Preşedintele Klaus Iohannis va insista ca UE să rămână în continuare angajată în regiune și să contribuie la aplanarea conflictului și la evitarea extinderii acestuia în zonă, ceea ce ar afecta direct securitatea Uniunii. De asemenea, Președintele României se va pronunţa pentru demararea unui proces politic ireversibil bazat pe soluția celor două state”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește viitorul ciclu instituțional al Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru o abordare constructivă şi pentru o tranziţie rapidă şi lină între cele două cicluri instituţionale, care să ţină seama de interesul comun al statelor membre, precum și de așteptările legitime ale cetățenilor europeni, care și-au demonstrat atașamentul proeuropean cu ocazia alegerilor din 6-9 iunie 2024”, precizează Administrația Prezidențială.

 

Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de...
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Vom resimți temperaturi de peste 45 de grade
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cum obții o REDUCERE DE TAXE. Procedura este foarte simplă
Cum obții o REDUCERE DE TAXE. Procedura este foarte simplă
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Fost ministru, apariție de senzație în Capitală. Trecătorii s-au oprit în loc
Fost ministru, apariție de senzație în Capitală. Trecătorii s-au oprit în loc
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici