Sport

Mesajul lui Răzvan Ioan Boanchiș pentru tricolori, în ziua meciului cu Olanda: “Hai România!” e de ajuns

În ziua în care România înfruntă Olanda în optimi la EURO 2024, Răzvan Ioan Boanchiș le transmite tricolorilor un motiv în plus de a lupta eroic contra batavilor.
02.07.2024 | 09:35
Mesajul lui Razvan Ioan Boanchis pentru tricolori in ziua meciului cu Olanda Hai Romania e de ajuns
Mesajul lui Răzvan Ioan Boanchiș pentru tricolori, în ziua meciului cu Olanda. Foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Cine a fost cel mai mare hoț care a trecut prin România? Imediat. Mulți dintre dumneavoastră își amintesc de el, dar mai trebuie.

Mesajul lui Răzvan Ioan Boanchiș pentru tricolori, în ziua meciului cu Olanda

Îl chema John Blankenstein, era olandez, a murit, a fost arbitru de fotbal și „gay rights activist”. Organizator bun, factor coagulant, a fondat „Homo Lesbiche Federație Nederland”. Așa scrie Wikipedia și nu te joci cu acest Larousse întocmit pe genunchi.

ADVERTISEMENT

În primăvară lui 1990, Blankenstein și-a transformat fluierul în mitralieră, la semifinala de cupă europeană Dinamo – Anderlecht. Un olandez îi arbitra pe belgieni contra unei formații din Estul Europei. Mda. A fost o execuție girată de UEFA.

Sunt aproape 30 de ani de atunci, dar supărarea nu mi-a trecut și nu-mi va trece niciodată. Blankenstein n-a dat două penalty-uri pentru Dinamo, a anulat un gol valabil, l-a eliminat pe Răducioiu și putea să-i distrugă cariera în cupele europene, așa cum se întâmplase cu Gabor, la Corvinul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Ce echipă arhitecturase Mircea Lucescu, ce echipă, ce echipă, probabil cea mai bună echipă (joc spectaculos și rezultate) din istoria lui Dinamo! Și Dinamo mai avusese distribuții mari. Una cu Pârcălab, Piți Varga și Nelu Nunweiller, alta cu Dumitrache, Dinu, Lucescu, și cea din 1984, care a jucat semifinala cu Liverpool.

Am fost și la meciul cu Anderlecht, și la cel cu Liverpool. Dinamo 1990 a fost mult peste Anderlecht. Și Dinamo 1984 a jucat foarte bine cu Liverpool. Dar în prima jumătate a anilor ’80, erau trei echipe în fața cărora n-aveai șanse de calificare nici dacă făceai selecționata Estului.

ADVERTISEMENT

Acești coloși se numesc Liverpool, Bayern Munchen (cu Breitner și Rummenigge – Craiova Maxima a simțit pe pielea ei forța nemților, exact ca Dinamo cu Liverpool) și Juventus Torino (cu Platini, Boniek și jumătate din naționala Italiei).

În a doua jumătate a anilor ’80, echipa invincibilă s-a numit Milan. Olandezul Blankenstein i-a furat lui Dinamo ceea ce fotbaliștii lui Lucescu dovediseră pe teren că ar fi meritat: o finală de cupă europeană. După o lună de la execuție, zece jucători de la Dinamo – zece! – au fost la mondialele din Italia.

ADVERTISEMENT

“Hai România!” e de ajuns

Borfașii români sunt condamnați, cu dovezi sau nu daca fac infracțiuni în Olanda, iar olandezii aplaudă. Hoțul Blankenstein cred că a fost felicitat și răsplătit, inclusiv de către conducătorii fotbalului european din 1990. Iar povestea „lasă-l, săracu’, că a murit!” nu ține. Cine îi va da lui Dinamo finala aia înapoi?

Îmi doresc foarte mult ca echipa națională să-i răzbune și pe fotbaliștii lui Dinamo din 1990. În asemenea situații nu trebuie să cauți metafore. “Hai România!” e de ajuns. Stadioanele din Germania au devenit consulate ale Europei în Romania.

ADVERTISEMENT