News

Mesajul premierului Nicolae Ciucă de Rusalii: „Să vă aducă sănătate, pace, bucurie și liniște în suflet

Primul-ministru Nicolae Ciucă a transmis un mesaj românilor ortodocși care sărbătoresc în această duminică sărbătoarea Rusaliilor, ultima sărbătoare din ciclul celor pascale.
12.06.2022 | 14:46
Mesajul premierului Nicolae Ciuca de Rusalii Sa va aduca sanatate pace bucurie si liniste in suflet
Premierul Nicolae Ciucă/ Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rusaliile comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus Hristos, eveniment care a avut loc în cea de-a cincizecea zi de la înviere.

Sfânta Sărbătoare a Rusaliilor să vă aducă sănătate, pace, bucurie, împliniri şi linişte în suflet în mijlocul familiei şi a celor dragi. Rusalii binecuvântate”, se arată în mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Două zile libere de Rusalii

La fel ca în fiecare an, și în 2022 sărbătoarea de Rusalii le va aduce românilor o nouă mini-vacanță.

Majoritatea angajaților vor beneficia de zile libere cu această ocazie, având în vedere că sărbătoarea Rusaliilor este inclusă pe lista sărbătorilor legale în România.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre 12 și 13 iunie, adică prima și a doua zi de Rusalii. Asta înseamnă că românii vor avea parte un weekend prelungit.

De Rusalii 2022, angajatorii sunt obligați să le ofere zile libere angajaților, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.

ADVERTISEMENT

În domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă, angajații vor lucra în zilele de Rusalii 2022. Ulterior, ei vor primi timp liber în următoarele 30 de zile sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

În situația în care un angajator refuză să îi ofere angajatului zile libere sau spor salarial pentru sărbătorile legale lucrate, acesta riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În 2022 au fost 15 zile libere legale: 6 în weekend și 9 în timpul săptămânii. Dintre acestea, două au fost cu ocazia sărbătorilor de Paște. Din 2018, și Vinerea Mare a devenit o zi liberă pentru angajați.

Încă cinci zile libere până la finele anului

Până la finalul anului, vor mai fi libere, prin lege, cinci zile, în afara celor de Rusalii. Prezentăm mai jos lista completă a zilelor de sărbătoare legală din România în cursul acestui an:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
22 aprilie — Vinerea Mare
24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

ADVERTISEMENT