News

Mese calde în creșe și grădinițe, oferite gratuit copiilor. Când va intra măsura în vigoare

05.05.2021 | 13:38
Mese calde in crese si gradinite oferite gratuit copiilor Cand va intra masura in vigoare
Masă caldă în creșe și grădinițe. Colaj foto - Fanatik/ Sursa foto_ Youtube
ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege prin care copiilor de vârstă preșcolară li se va asigura o masă caldă în creșe și grădinițe, fără să mai nevoie ca părinții să suporte costurile.

Măsura are ca scop creșterea numărului copiilor care sunt trimiși în unitățile de învățământ preșcolar, unul dintre motivele pentru care numărul este mic fiind, pe lângă numărul insuficient de grădinițe, și sumele pe care părinții trebuie să le achite pentru hrană.

ADVERTISEMENT

În proiectul care urmează să ajungă la Camera Deputaților, forul decizional, se prevede ca această măsură să fie aplicată începând cu anul școlar 2022-2023.

Masa caldă va avea o valoare de 15 lei/zi

În unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar de stat, particulare și confesionale, autorizate sau acreditate, se acordă suportul alimentar zilnic constând într-o masă  caldă în valoare de 15 lei/ antepreșcolar/ preșcolar/ zi, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede primul articol al proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Contravaloarea acestei mese calde va fi actualizată anual, prin Hotărâre de Guvern, în funcție de rata inflației. Pentru finanțarea acestui program, unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar le vor fi acordate sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale.

Primăriile vor putea suplimenta fondurile primite în acest scop fie pentru o valoarea mai mare a mesei zilnice, fie pentru amenajarea de locații pentru servirea mesei calde, în incinta unității de învățământ sau în afara acesteia, dar nu la mai mult de 50 m distanță față de aceasta.

ADVERTISEMENT

De regulă, prepararea mesei se va face în blocul alimentar propriu al grădinițelor și creșelor, iar în cazul în care acestea nu dispun de o asemenea facilitate, vor putea contracta serviciile de catering.

Măsura va fi aplicată din a doua jumătate a anului 2022

Inițiatorul legii, deputatul Robert Sighiartău (PNL) menționează că 43% dintre copiii cu vârsta 0-3 ani nu  merg la creșă, acesta fiind cel mai scăzut procentaj din întreaga Uniune Europeană, iar situația nu este cu mult mai bună nici în cazul copiilor de grădiniță.

ADVERTISEMENT

Măsura este justificată de faptul că în unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar cu program preleungit, părinții sunt nevoiți să achite un tarif zilnic pentru hrana copiilor, care se adaugă la alte cheltuieli ale familiei. În prezent, pentru o familie cu  2-3 copii, aceste costuri pot depăși 500-700 de lei lunar. Pentru acest motiv, multe familii fie susțin cu dificultate înscrierea copiilor în învățământul antepreșcolar și preșcolar, fie renunță la aceste forme de educație timpurie”, susține Robert Sighiartău.

El mai invocă un raport realizat în 2019 de către Banca Mondială privind situația învățământului antepreșcolar și preșcolar, precum și riscul abandonării timpurii a școlii, raport care conținea și o serie de recomandări pentru autoritățile statului  român. Printre acestea se numărau: asigurarea unor servicii de calitate de îngrijire a copiilor  la prețuri accesibile; introducerea unui an obligatoriu suplimentar în învățământul preșcolar; elaborarea și adoptarea unei strategii multisectoriale care să includă educația, sănătatea, nutriția, protecția socială a copilului, strategie care să includă și grupa de vârstă 0-3 ani.

După ce proiectul va trece și de procedura legislativă din Camera Deputaților, Guvernul va avea la dispoziție 90 de zile să elaboreze normele de aplicare a legii. Deși inițiatorul nu menționează impactul bugetar, el arată că măsura nu va putea fi aplicată decât din anul următor adoptării astfel încât Guvernul să prevadă în bugetul de stat sumele necesare, astfel că, cel mai  devreme, legea va fi aplicabilă din anul școlar 2022-2023.

ADVERTISEMENT