News

Meseria cu cea mai mare rată de infectare COVID-19 din România. 25% dintre bolnavii cu coronavirus sunt cadre medicale, dar cifrele reale ar fi mult mai mari

08.04.2020 | 17:37
Meseria cu cea mai mare rata de infectare COVID19 din Romania 25 dintre bolnavii cu coronavirus sunt cadre medicale dar cifrele reale ar fi mult mai mari
ADVERTISEMENT

Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunțat, miercuri, că, dintre bolnavii cu coronavirus din România, 25% sunt salariaţi din sănătate, de unde reiese că rata de infectare în rândul cadrelor medicale este de 20 de ori mai mare decât cea a celorlalți cetățeni.

Cadrele medicale, un sfert din numărul total de îmbolnăviri COVID-19

Federaţia Solidaritatea Sanitară trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că salariații din sănătate depistați cu coronavirus reprezintă 25% din numărul total de cazuri confirmate la nivelul României.

ADVERTISEMENT

”În data de 07 aprilie 2020 erau confirmaţi pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 1.087 salariaţi din sănătate. 25% din totalul cetăţenilor infectaţi sunt salariaţi din sănătate. Procentul salariaţilor din sănătate infectaţi (din total salariaţi) este de 0,543%, adică aproape 20 de ori (19,68) mai mare decât cel al populaţiei generale (0,02%).

Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaţilor din sănătate infectaţi SARS-CoV-2 în ultimele 9 zile a săptămână a fost de 22,46%”, a transmis, miercuri, Federaţia Solidaritatea Sanitară, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, reprezentanții salariaților din sănătate atenționează că, dacă rata de infectare se va menține, în 27 de zile toți angajații din sănătate vor fi infectați cu noul coronavirus.

În 27 de zile, toți angajații din sănătate vor fi infectați

Federaţia Solidaritatea Sanitară transmite că modelul de predicție este corect, astfel că semnalul este unul extrem de grav, cu atât mai mult cu cât se preconizează o înrăutățire a situației

ADVERTISEMENT

”Din perspectiva interesului public, vestea proastă este că din momentul publicării (06.04.2020 ) modelul s-a dovedit corect, într-o marjă foarte mică de variaţie.

O veste şi mai proastă este faptul că acest model împlineşte o predicţie anterioară, publicată în urmă cu două săptămâni (25 martie 2020), în care indicam riscul unei scăderi semnificative a resurselor umane din sănătate, arătând şi cauzele care generează aceste consecinţe .

ADVERTISEMENT

Deoarece puţine dintre cauzele amintite în acel studiu au fost eliminate, ne putem aştepta la o înrăutăţire a situaţiei”, au mai transmis reprezentanții sindicatului.

Lipsa de echipamente din perioada inițială a generat o răspândire fără control a COVID-19 în rândul cadrelor medicale, susține federația citată anterior. În prezent, cel mai mare pericol îl reprezintă transmiterea intra-profesională a noului coronavirus, susține sindicatul.

”Din datele pe care le avem în unele cazuri s-a ajuns deja la situaţia de transmitere intra-profesională a virusului, ea dublând modalităţile tradiţionale de contaminare (în special contaminarea pacient-personal medical). Î

n funcţie de modalitatea de implementare şi ritmul măsurilor de „distanţare profesională” efectele contaminării intra-profesionale pot varia până la nivel de unitate…

Pe coordonatele actuale ne menţinem estimarea anterioară: în continuare 80% din personalul existent în unităţile sanitare riscă să fie infectat”, au mai transmis sindicaliştii.

Cea mai mare rată de infectare COVID-19. Cifrele reale, mult mai mari

Mai mult decât atât, reprezentanții salariaților din sănătate spun că cifra reală a cazurilor COVID-19 din rândul cadrelor medicale ar fi mult mai mare, însă absența testării face ca cifrele raportate să fie mai mici.

În aceste condiții, federația spune că autoritățile ar trebui să ia în calcul cel mai rău scenariu, respectiv acela că numărul cadrelor medicale infectate ar fi chiar și de 10 ori mai mare.

”Având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absenţa testării tuturor salariaţilor, estimăm că numărul real al salariaţilor infectaţi este cu mult mai mare.

Dată fiind importanţa resursei umane în lupta împotriva COVID 19 considerăm că ar trebui luat în considerare cel mai rău scenariu, respectiv riscul maxim: să ne comportăm ca şi cum numărul real al salariaţilor din sănătate infectaţi ar fi de 10 ori mai mare decât al celor deja diagnosticaţi”, au mai transmis sindicaliştii.

Marți a fosr înregistrat primul deces al unui cadru medical din cauza noului coronavirus. Este vorba despre un ambulanţier de 53 de ani de la Suceava.

ADVERTISEMENT
Tags: