Meseria veche din România care le aduce sume importante de bani celor care o practică. O intervenție simplă de doar 20 de minute poate ajunge la costuri de 500 de lei.
Indiferent că vorbim de o sobă de teracotă clasică sau de un șemineu modern, orice echipament de încălzire trebuie curățat în această perioadă. Coșarii sunt extrem de solicitați înainte de sezonul rece.
Intervențiile la hornurile locuințelor nu sunt opționale, ci reprezintă o măsură de siguranță. Statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) sunt de-a dreptul terifiante.
Ele spun că, în România, 15% dintre incendiile care au loc anual sunt provocate de coșuri de fum defecte, necurățate sau izolate necorespunzător. De cele mai multe ori, aceste incendii duc la tragedii uriașe.
Tocmai de aceea, verificarea și curățarea coșurilor de fum și a hornurilor sunt imperios necesare în acest sezon. Aceste intervenții se fac numai cu firme specializate sau coșari autorizați. Autoritățile recomandă ca procesul să fie făcut de cel puțin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece.
În prezent, coșarii din toată România au început deja procesul de verificare şi curățare a instalaților de încălzire. Meseria, considerată una veche, nu se mai face ca odinioară.
Se intervine la casa clientului cu echipamente de ultimă generație. Tocmai de aceea, și costurile sunt pe măsură. Tariful unei intervenții este cuprins între 150 şi 500 de lei, în funcție de tipul, mărimea și starea instalației. Totul durează circa 20 de minute.
”Au apărut camere de inspecție, perile şi tijele acționate electric sunt foarte rapide, se pot duce după deviații ale coșului. Curățarea se face de jos, nu trebuie să se urce nimeni pe casă. E mult mai comod. Sunt aspiratoare performante“, spune Ionel Drăgoi, coşar, inginer proiectant, citat de Observator News.
Reprezentanții acestor firme care se ocupă de curățarea hornurilor nu le recomandă oamenilor să-şi cureţe singuri coşurile. Prin acest procedeu, ei ar putea să le înfunde şi mai rău.
”Ținând cont de riscuri, merită. Prețurile sunt ok. Trebuie făcută şi merită. Ca măsură de prevenție, bineînțeles“, spune un proprietar.