Fotbal international

Meseriaşii Mondialelor! Diego Maradona, Ronaldo sau Lionel Messi, printre numele mari care au câştigat Balonul de Aur la turneul final. Video

Din 1982, FIFA acordă Balonul de Aur celui mai bun fotbalist de la Campionatul Mondial. De-a lungul timpului, nume mari precum Maradona, Ronaldo sau Messi au câştigat trofeul.
17.11.2022 | 10:55
Meseriasii Mondialelor Diego Maradona Ronaldo sau Lionel Messi printre numele mari care au castigat Balonul de Aur la turneul final Video
Diego Maradona, Ronaldo, Zinedine Zidane sau Lionel Messi, patru dintre câştigătorii Balonului de Aur la Campionatul Mondial
ADVERTISEMENT

Ultimele zece ediţii ale Campionatului Mondial au beneficiat de un premiu acordat celui mai bun fotbalist al turneului final. La fel se va întâmpla şi în Qatar, unde Lionel Messi ar putea să devină singurul jucător care câştigă acest premiu la două ediţii diferite.

Paolo Rossi, primul Balon de Aur din istoria Campionatelor Mondiale. Decisiv pentru Italia la CM 1982

Paolo Rossi a fost primul fotbalist care a câştigat Balonul de Aur la un Campionat Mondial, iar premiul l-a primit la ediţia din 1982. În urmă cu 40 de ani, atacantul, care evolua pe atunci la Juventus, a fost decisiv în victoria Italiei la turneul final din Spania.

ADVERTISEMENT

După trei meciuri modeste în prima fază a grupelor, când presa din Italia îl cerea pe banca de rezerve, Paolo Rossi s-a dovedit decisiv în faza a doua a grupelor. Fostul mare atacant a bătut-o de unul singur pe Brazilia, cu un hat-trick în victoria la limită a Italiei, scor 3-2, ca mai apoi să marcheze o dublă în succesul cu Polonia, scor 2-0, din semifinale. În finala de pe “Santiago Bernabeu”, Rossi a deschis drumul Italiei spre succes, în faţa Germaniei de Vest, cu golul marcat în minutul 57. Cele şase goluri i-au adus titlul de golgheter al CM 1982, dar şi Balonul de Aur al turneului final.

  • Falcao (Brazilia) a primit Balonul de Argint, în timp ce Karl-Heinz Rummenigge (Germania de Vest) a fost Balonul de Bronz
ADVERTISEMENT

Diego Maradona, Balonul de Aur al Mondialului din 1986. A condus Argentina la ultimul succes la un turneu final

Patru ani mai târziu, în 1986, Diego Maradona a fost starul turneului final din Mexic. “Butoiaşul atomic” a dus Argentina până în finală, unde Germania de Vest a trebuit să se recunoască învinsă din nou. Chiar dacă nu a fost golgheterul Mondialului, titlu câştigat de Gary Lineker, geniul argentinianului a făcut diferenţa.

A rămas memorabil golul marcat cu Anglia, în sferturile de finală, când i-a înşirat pe jucătorii lui Sir Bobby Robson. La fel a fost şi reuşita controversată, care a devenit celebră sub numele de “Mâna lui Dumnezeu”. În plus, “El Pibe de Oro” a reuşit o prestaţie stelară şi în faţa Belgiei, în semifinale, când a marcat o dublă şi a dus Argentina în marea finală. Cu 1.272 de voturi primite, Diego Maradona i-a surclasat pe urmăritori.

ADVERTISEMENT
  • Harald Schumacher (Germania de Vest) a primit Balonul de Argint, în timp ce Preben Elkjær (Danemarca) a fost Balonul de Bronz

Salvatore Schillaci a strălucit pentru Italia şi a devenit Balonul de Aur al Campionatului Mondial din 1990

Până la Campionatul Mondial din 1990, Salvatore Schillaci jucase un singur meci pentru naţionala Italiei. Mai mult decât atât, atacantul lui Juventus era văzut ca o rezervă de Azeglio Vicini. La primul meci din grupe, cu Austria, Toto a intrat în minutul 75, când tabela arăta 0-0. Trei minute mai târziu, Schillaci înscria singurul gol al meciului şi aducea victoria Italiei.

ADVERTISEMENT

Cu SUA, în al doilea meci al grupei, a început tot pe bancă şi a intrat pe parcurs, dar nu s-a mai lipit la gol. Apoi, de la meciul cu Cehoslovacia, Salvatore Schillaci a devenit titular şi a marcat primul gol al victoriei cu 2-0. Cu un loc în primul “11”, atacantul a lovit în toate meciurile italienilor din fazele superioare de la turneul final, însă nu a reuşit să ducă Italia în marea finală. Chiar şi aşa, Toto a fost decisiv în finala mică, în faţa Angliei, şi a adus totuşi bronzul cu golul din minutul 86. La final, Salvatore Schillaci s-a ales cu titlul de golgheter al turneului, dar şi cu Balonul de Aur.

  • Lothar Matthäus (Germania de Vest) a primit Balonul de Argint, în timp ce Diego Maradona (Argentina) a fost Balonul de Bronz

Romario, ultimul Balon de Aur al Mondialelor care a triumfat şi în marea finală

Brazilia a trebuit să aştepte 24 de ani pentru un nou succes la Campionatul Mondial, iar Romario a fost cel care a livrat spectacolul la ediţia din 1994. Cu 5 goluri la turneul final din SUA, starul Barcelonei a ajutat Selecao în drumul spre marele trofeu, în special în semifinala cu Suedia, când a înscris singura reuşită a meciului.

De altfel, Romario este ultimul fotbalist dintr-o echipă campioană mondială care a câştigat şi Balonul de Aur. Din 1994 şi până în prezent, cu o singură excepţie, trofeul a ajuns în mâinile unui jucător de la naţionala care a pierdut finala.

  • Roberto Baggio (Italia) a primit Balonul de Argint, în timp ce Hristo Stoichkov (Bulgaria) a fost Balonul de Bronz

Ronaldo, Zinedine Zidane şi Lionel Messi, învinşi în finală, dar câştigători ai Balonului de Aur

La ediţia din 1998, Ronaldo a fost starul Braziliei până în finala cu Franţa. În chiar ziua marelui meci, “Fenomenul” a avut convulsii şi prezenţa lui pe Stade de France a fost sub semnul întrebării până înaintea startului partidei. Marcat de evenimentul neplăcut, starul brazilian a fost o fantomă în cele 90 de minute petrecute pe teren. Cu toate acestea, Ronaldo a primit Balonul de Aur pentru prestaţiile din celelalte partide de la turneul final, în timp ce Zinedine Zidane s-a mulţumit cu trofeul mondial şi premiul de omul finalei.

  • Davor Suker (Croaţia) a primit Balonul de Argint, în timp ce Lilian Thuram (Franţa) a fost Balonul de Bronz

Patru ani mai târziu, Ronaldo a fost stelar pe întreaga durată a turneului final, iar dubla din finala cu Germania a adus un nou titlu mondial Braziliei. Chiar şi aşa, Balonul de Aur al ediţiei din 2002 a fost Oliver Kahn. Portarul nemţilor reuşise un turneu final foarte bun, cu un singur gol primit până în finală. În ultimul act, Ronaldo l-a învins de două ori, iar legendarul goalkeeper a gafat decisiv la prima reuşită a brazilianului. Greşeala nu a contat şi Balonul de Aur al CM 2022 a ajuns la Oliver Kahn, în timp ce Ronaldo s-a mulţumit cu Balonul de Argint.

  • Ronaldo (Brazilia) a primit Balonul de Argint, în timp ce Hong Myung-bo (Coreea de Sud) a fost Balonul de Bronz

La Mondialul din 2006, Zinedine Zidane a jucat ultimele meciuri din carieră, pe care a încheiat-o cu un cartonaş roşu, după un gest care a intrat în istoria Campionatului Mondial. Chiar dacă s-a aflat în barca învinşilor, după ce Franţa a pierdut finala în faţa Italiei, după loviturile de departajare, marele fotbalist francez a primit Balonul de Aur al CM 2006.

  • Fabio Cannavaro (Italia) a primit Balonul de Argint, în timp ce Andrea Pirlo (Italia) a fost Balonul de Bronz

Diego Forlan, marea surpriză de pe lista câştigătorilor Balonului de Aur

Niciuna dintre finalistele Mondialului din 2014 nu a dat Balonul de Aur. Premiul a ajuns la Diego Forlan, unul dintre cei patru golgheteri ai turneului final, după ce a ajutat naţionala Uruguayului să ajungă până în semifinale. Olanda a ucis visul sud-americanilor, iar Germania le-a smuls medalia de bronz. Chiar dacă s-a clasat cu echipa pe locul 4, atacantul uruguayan a fost considerat drept cel mai bun fotbalist al turneului final.

  • Wesley Sneijder (Olanda) a primit Balonul de Argint, în timp ce David Villa (Spania) a fost Balonul de Bronz

Lionel Messi a fost la un pas să câştige Campionatul Mondial din 2014, ceea ce ar fi însemnat un succes istoric pentru Argentina, chiar pe pământ brazilian. Chiar dacă a marcat doar în faza grupelor, prestaţiile per total de la Mondialul din 2014 i-au fost răsplătite cu Balonul de Aur. Acum, în Qatar, starul argentian are ultima şansă să pună mâna pe marele trofeu şi să intre total în istoria “pumelor”.

  • Thomas Müller (Germania) a primit Balonul de Argint, în timp ce Arjen Robben (Olanda) a fost Balonul de Bronz

La ultimul Campionat Mondial, Rusia 2018, a strălucit Luka Modric, care a dus Croaţia până în finala cu Franţa. “Cocoşii” lui Didier Deschamps au cucerit trofeul, iar vedeta lui Real Madrid s-a mulţumit doar cu Balonul de Aur al turneului final. Câteva luni mai târziu, mijlocaşul croat oprea hegemonia Ronaldo-Messi pentru Balonul de Aur şi cucerea râvnitul trofeu acordat de France Football. La fel ca în cazul lui Lionel Messi, Mondialul din Qatar va fi ultimul din cariera lui Luka Modric.

  • Eden Hazard (Belgia) a primit Balonul de Argint, în timp ce Antoine Griezmann (Franţa) a fost Balonul de Bronz
ADVERTISEMENT