MESERIAŞUL ZILEI. Video. “Călăul” Dimitri Payet lucra în mall în 2005!

Francezul Dimitri Payet este omul momentului la EURO 2016, starul din echipa lui Didier Deschamps impresionînd pe toată lumea la meciul cu România. ...
12.06.2016 | 00:04
MESERIASUL ZILEI Video Calaul Dimitri Payet lucra in mall in 2005
ADVERTISEMENT

Francezul Dimitri Payet este omul momentului la EURO 2016, starul din echipa lui Didier Deschamps impresionînd pe toată lumea la meciul cu România.

Vezi aici VIDEO cu golul şi assist-ul lui Payet!

A avut nevoie de numai 90 de minute la acest turneu final pentru a intra in istorie, devenind primul jucător după 40 de ani care marchează un gol şi oferă un assist în meciul inaugural de la Campionatul European.

ADVERTISEMENT

A DEBUTAT LA NAŢIONALĂ TOT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI

Debutul la prima reprezentativă a Franţei l-a avut tot într-un meci cu România, disputat pe 9 octombrie 2010, în preliminariile precedentei ediţii a Campionatului European. Payet intra atunci pe teren din postura de rezervă, omul responsabil pentru trecerea sa la echipa mare fiind Laurent Blanc.

Incluzînd şi meciul de aseară, starul lui West Ham a ajuns la 20 de meciuri jucate pentru Les Bleus şi patru goluri marcate. Pînă la “bijuteria” cu noi, Payet mai punctase doar în jocuri de pregătire, cu Belgia, Rusia şi Camerun. Contra africanilor a fost tot un gol de generic, prin care a decis victoria “cocoşilor” la ultima fază.

ADVERTISEMENT

De altfel, ascensiunea sa incredibilă a venit abia sub comanda lui Didier Deschamps, care, întrebat fiind de jurnaliştii francezi de ce evită să convoace ori să titularizeze alţi fotbalişti mai renumiţi, acesta a răspuns simplu: “Cînd Dimitri are mingea la picior, urmează o fază periculoasă pentru adversari”.

TALENTAT, DAR ZVĂPĂIAT

În tinereţe, nu era nici pe departe caracterizat de seriozitatea şi determinarea pe care le-a arătat în meciul contra “tricolorilor”. Din contră! Deşi beneficia de o tehnică ieşită din comun, Payet suferea din plin la capitolul motivaţie, fapt pentru care antrenorii Academiei Le Havre, club care îl transfera de la Saint-Pierroise în 1999, i l-au reproşat. Nici măcar el nu se vedea fotbalist la asemenea nivel, pînă în 2005, cînd s-a transferat la Nantes. Lucra în mall, ca vînzător într-un magazin de haine.

ADVERTISEMENT

84…

…este numarul golurilor inscrise de Dimitri Payet de-a lungul carierei sale.

Lucrurile au luat o turnură favorabilă din acel moment, Payet devenind repede om de bază la echipa a doua a lui Nantes şi, mai apoi, la prima echipă. Legendarul club AS Saint Etienne îl remarca şi îl transfera în 2007 în schimbul a numai 4 milioane de euro. Aici, dar şi la urmatorul club din cariera sa – Lille – Dimitri Payet a trecut la următorul nivel, motiv pentru Olympique Marseille de a-l transfera în 2013 pe 11 milioane de euro.

A decis să schimbe aerul în vara anului trecut, alegînd să evolueze în Premier League pentru West Ham. Chiar dacă suma de transfer nu a fost dezvăluită, jurnaliştii britanici au aflat că ar fi vorba de cel puţin 15 milioane de euro. Interesant este ca mijlocasul ofensiv în vîrstă de 29 de ani a fost inclus doi ani la rînd în echipa ideală a sezonului din Ligue 1 şi, ulterior, şi în cea din campionatul Angliei.

ADVERTISEMENT

ASCENSIUNEA LUI PAYET
2005 – Nantes îi oferă o nouă şansă de a-şi etala talentul, după ce este dat afară de AS Excelsior
2007 – Saint Etienne îl transferă în schimbul a 4 milioane de euro
2011 – Este transferat de Lille în schimbul a 9 milioane de euro
2013 – Ajunge la Marseille, club care plateste pentru el 11 milioane de euro
2015 – West Ham îl ia pentru 15 milioane de euro

PSG ÎL VREA. SUMĂ DE TRANSFER COLOSALĂ!

S-a tot vorbit în acest an că PSG ar fi extrem de interesată de serviciile sale, însă West Ham nu ar vrea să-l lase să plece pentru mai puţin de 50 de milioane de euro. Dacă evoluţiile lui Payet vor continua în aceeaşi notă pe întreaga durată a EURO 2016, este posibil ca parizienii să fie nevoiţi să achite o sumă încă şi mai mare pentru aducerea sa.

ADVERTISEMENT