News

Ce meserii au avut soțiile președinților României. De ce a fost contestată Elena Ceaușescu de colegi

Ce meserii au avut soțiile președinților României! De ce a fost contestată Elena Ceaușescu de colegi și cum și-a ieșit din fire Nina Iliescu după ce presa a vorbit despre pensia ei
17.01.2022 | 12:56
Ce meserii au avut sotiile presedintilor Romaniei De ce a fost contestata Elena Ceausescu de colegi
Ce meserii au avut soțiile ultimilor președinți ai României! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elena Ceaușescu a fost de departe cea mai implicată soție de președinte. Consoarta dictatorului și-a jucat rolul perfect și nu a ezitat să preia frâiele atunci când a fost nevoie. De asemenea, aceasta a aplicat și anumite decizii politice și a stat în spatele unor măsuri agresive pe care soțul său le-a luat.

Deloc iubită de popor, contestată și blamată, Elena Ceaușescu nu a avut fani mulți nici prin străinătate. De altfel, agenții CIA au și transmis la Casa Albă că soția președintelui comunist din România este o persoană foarte nepopulară și față de care oamenii au resentimente evidente.

ADVERTISEMENT

Ce meserii au avut soțiile președinților din România!

Culmea, cu patru ani înaintea Revoluției, americanii luau în calcul diferite variante de cădere a regimului impus de Nicolae Ceauşescu. Printre posibilitățile enumerate atunci s-a aflat și cea în care Elena Ceaușescu urma să preia conducerea țării și să devină prima femeie președinte.

„Un scenariu mai puţin probabil, dar posibil, este ca Elena Ceauşescu să fie blocată de la succesiune, în cazul morţii subite a lui Nicolae Ceauşescu, sau ca adversarii să pună la cale o lovitură de stat dacă ea ar încerca să fie instalată la putere”, notau agenții americani prezenți pe teritoriul țării noastre.

ADVERTISEMENT

Poreclită de oameni „savanta de renume mondial”, Elena Ceaușescu abia avea încheiate trei clase. A făcut-o și pe a patra, dar a rămas repetentă după ce mai toate materiile i-au dat daună totală. Potrivit foii matricole, Elena Ceaușescu ar fi promovat doar la trei discipline.

Din nefericire pentru ea, toate erau considerate mai degrabă de recreere și distracție pentru elevi. Vorbim despre muzică, sport și lucru manual.

ADVERTISEMENT

Fără carte prea multă, Elena Ceaușescu s-a angajat prima oară că muncitoare necalificată într-o fabrică de produse farmaceutice, iar apoi a lucrat o perioadă ca muncitoare textilistă și chiar laborantă.

Cum a ajuns Elena Ceaușescu director la Institutul de Cercetare Chimică

La câțiva ani distanță, Elena Ceaușescu a simțit puternic chemarea și s-a apropiat de mișcarea comunistă din țară, una îndelung contestată la început. Așa l-a cunoscut și pe Nicolae Ceaușescu, viitorul ei soț. Beneficiind de mai multe uși deschise, apoi de o poziție socială uriașă, aceasta a urcat în rang și a ajuns chiar secretară la Ministerul Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

Ascensiunea Elenei Ceaușescu nu s-a oprit aici și a devenit director al Institutului de Cercetare Chimică. Din această poziție, soția președintelui României comuniste s-a semnat pe mai multe tratate și cărți despre chimie, deși, în realitate, subiectul o depășea cu viteza luminii.

Între timp, mai mulți cercetători solicită retragerea numelui Elenei Ceaușescu din lucrările științifice publicate în jurnalele academice internaționale, dar și anularea titlurilor onorifice, premiilor și doctoratului acordate soției lui Nicolae Ceaușescu.

Concret, toate cărțile pe care le-a semnat „savanta” au fost scrise, de fapt, de colegi, alți oameni care, într-adevăr, munceau și desfășurau o activitate ireproșabilă. Și din acest motiv, mulți dintre ei trecuți în umbra timpului, nu o înghițeau de nicio culoare pe prima doamnă.

Cum a ironizat-o Margaret Thatcher pe Elena Ceaușescu

Interesant este că Margaret Thatcher nu a ezitat o clipă și a vorbit chiar și despre intenția Elenei Ceaușescu de a câștiga într-un final premiul Nobel, în ciuda faptului că ea abia stăpânea literele pentru a se semna. Thatcher a vizitat România în 1975, atunci când s-a întâlnit cu cei doi soți care conduceau țara.

Elena Ceauşescu a fost cea care i-a lăsat o impresie proastă, una pe care a descris-o în cartea “Margaret Thatcher – the Path to Power”. Aceasta a povestit cultul grandomaniei pe care îl avea deja soția dictatorului, dar și slaba pregătire a acesteia.

„Mi-a fost arătat un institut ştiinţific specializat în cercetarea polimerilor. Ghidul meu a fost nimeni altcineva decât Elena Ceauşescu, care deja se afundase într-o lume personală fantastică, una pe măsura absurdităţii propriului soţ, chiar dacă nu la acelaşi nivel din punctul de vedere al consecinţelor asupra oamenilor; era hotărâtă să câştige un premiu Nobel în chimie pentru cercetarea polimerilor.

Mai târziu s-a aflat că abia ar fi putut deosebi un polimer de un poligon. Însă din spatele protecţiei asigurate de traducere şi a limbajului comunist de lemn, a pus pe picioare un spectacol reuşit”, a notat Margaret Thatcher într-o carte apărută la editura Harper Collins.

Nina Iliescu, scandal pe tema pensiei

România democrată a propus o altă primă doamnă, una care a preferat să nu stea foarte mult timp în lumina reflectoarelor. Spre deosebire de Elena Ceaușescu, Nina Iliescu și-a însoțit arareori soțul în vizitele oficiale.

Culmea, a avut mai multe lucruri în comun cu predecesoarea sa. Numele adevărat al soției lui Ion Iliescu era tot Elena și de lucrat a făcut-o, de asemenea, ca cercetător științific. Nina Iliescu a prestat însă până la ieșirea la pensie în domeniul coroziunii metalelor.

Deși a stat la cutie preț de trei mandate, Nina Iliescu și-a ieșit din fire atunci când presa a scris despre ea că beneficiază de o pensie uriașă. Nu a ezitat o clipă și s-a folosit de mediul online, mai exact, blogul soțului, pentru a face lumină.

„Intervin foarte rar în spațiul public. Discreția a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicație colegilor mei de muncă, atâția câți mai sunt în viață…

Nu, pensia mea nu a crescut ca în povești, ci s-a mărit, conform legii, în ultimii zece ani, până la o sumă lunară care depășește cu puțin 2000 de lei. Colegii mei n-au a se minuna”, a transmis Nina Iliescu.

Ce job a avut soția lui Emil Constantinescu

Puțină lume știe cu ce s-a ocupat Nadia Ileana Bogorin în viața de zi cu zi. Discutăm despre soția lui Emil Constantinescu, omul de care s-au legat toate speranțele spectrului politic de dreapta. Nici al doilea șef de stat al României libere nu a avut o soție implicată în treburile Administrației Prezidențiale.

Soția lui Emil Constantinescu nu a ieșit deloc în evidență pe durata mandatului de preşedinte al soţului său, dar nici după ce acesta a plecat de la Palatul Cotroceni.

Nadia Constantinescu a fost de profesie juristă și i-a devenit chiar colegă lui Emil Constantinescu la Facultatea de Drept din București.

Culmea, dar aceasta a preferat să lucreze chiar și atunci când era prima doamnă din stat. A făcut-o la Ministerul Justiției, loc de unde a ieșit la pensie.

Maria Băsescu, soția casnică

Maria Băsescu a avut un plus de apariții în viața publică, dar nici ea nu a rupt norma. Și-a făcut simțită prezența în anumite momente politice pe care soțul său, președintele României, le-a traversat.

A transmis că s-a dedicat familiei ei și a rămas acasă atât timp cât Traian Băsescu s-a aflat pe vapor sau în funcția cea mai importantă a țării. Avea să spună că regretă că nu a mers la muncă mai mult. Se întâmplă lucrul acesta și pentru că nu se poate bucura acum de o pensie mai mare.

A activat în turism, un domeniu în care salariile nu sunt tocmai uriașe și în care de multe ori se lucrează mai degrabă la mica înțelegere.

 “De 15 ani sunt casnică. Nu am fost așa dintotdeauna. Când m-a cunoscut soțul meu lucram în turism, pe litoral. Și îmi plăcea foarte mult, pentru că totdeauna mi-a plăcut societatea, oamenii. Să fie mulți oameni în jurul meu.

Mai târziu am ajuns închisă între patru pereți. Am stat foarte mult singură. Regret că n-am mai putut lucra. V-am spus, îmi plăcea compania, agitația. Oricum, acum e prea târziu. După o pauză de 15 ani e greu să-ți reiei activitatea. Mi-am ieșit din mână, cum se spune”, a explicat Maria Basescu.

Carmen Iohannis, profesoară la un liceu din Sibiu pe perioada celor două mandate

Carmen Iohannis a rămas aceeași profesoară care merge pe jos la școală și după ce soțul ei a câștigat alegerile prezidențiale. A transmis că nu se gândește să locuiască în București, ci vrea să continue să predea limba engleză la Sibiu, acolo unde se simțea atașată și de elevii ei.

De altfel, Carmen Iohannis este iubită de copiii pe care îi are la clasă, dar și de asociațiile de părinți din oraș care au numai cuvinte frumoase despre ea.

Interesant este că soția președintelui a lucrat mereu în învățământ, deși este un domeniu nu tocmai bine plătit. Înainte de a se căsători cu Klaus Iohannis, aceasta a fost profesoară într-un orășel ceva mai mic, în Agnita, localitate cu doar câteva mii de locuitori.

ADVERTISEMENT