News

Meseriile unde tinerii fără BAC pot câștiga 1.000 de euro. Care sunt pașii de urmat

Tinerii fără BAC au variante de angajare, dacă urmează cursuri puse la dispoziție de Agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Dacă nu își găsesc de lucru, tinerii primesc șomaj.
15.07.2022 | 21:51
Meseriile unde tinerii fara BAC pot castiga 1000 de euro Care sunt pasii de urmat
Meseria de optometrist poate fi o variantă pentru tinerii fără BAC. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Salariile pot pleca de la 1.000 de euro în străinătate, dacă tinerii vor avea ambiția să se țină de aceste cursuri, care pot dura până la trei ani de zile.

Tinerii fără BAC pot câștiga și 1000 de euro în străinătate

Conform Observatornews.ro, o altă variantă ar fi școlile postliceale, care oferă joburi garantate după trei ani de zile de cursuri practice. Meserii ca tehnician dentar, optometrist sau asistent medical sunt cele mai căutate meserii, în special în Europa. Cel mai important, admiterea constă doar într-un interviu vocațional.

ADVERTISEMENT

Sursa citată menționează asupra faptului că însrierea la o astfel de școală postliceală garantează un loc de muncă, după absolvire. În România salariile pot începe de la 2.000 de lei, dar în străinătate salariile pornesc de la 1.000 de euro. Rata de angajare pentru aceste calificări este de peste 95%.

Așadar, tinerii fără facultate pot câștiga și peste 1.000 de euro după trei ani de școală postliceală. ”Tehnician optometrist, cel care ţine locul medicului în centrele de optică bmedicală, realizează ochelarul, dar şi prescrie dioptriile, face determinarile optice.

ADVERTISEMENT

Asistenţii medicali. Aici e o cerere enormă pe piaţa internă, cât şi externă. Multe firme, Norvegia, Germania, Italia, Spania”, a explicat Gabriel Zorzini, directorul unei astfel de școli postliceale.

Cosmeticienele, stiliștii și maiștrii electromecanici sunt și ei la mare căutare, pentru aceste meserii existând peste 28.000 de posturi disponibile în învățământul terțiar postliceal din țara noastră în acest an.

ADVERTISEMENT

Astfel de joburi sunt căutate inclusiv în București, chiar și pentru tineri care nu au BAC-ul luat. Cel mai important, tinerii trebuie să fie dornici de muncă multă, chiar și în construcții.

Sunt sprijiniţi cum să îşi întocmească un CV, cum să se prezinte la un interviu. Pentru absolvenţii care nu au promovat examenul de Bacalaureat sunt îndrumaţi către cursuri de calificare, inspector de resurse umane sau de operator de introducere validare si prelucrare date”, a declarat Nicoleta Bortea, purtător de cuvânt AMOFM.

ADVERTISEMENT

Dacă se înscriu la ANOFM, în primele 60 de zile de al absolvire, tinerii pot să beneficieze de indemnizația de șomaj în valoare de 265 de lei, timp de șase luni. Asta, dacă nu își vor găsi un loc de muncă, anunță sursa citată.

ADVERTISEMENT