Editoriale

“Messi” Neagu și Leo Messi!

11.04.2021 | 23:55
Messi Neagu si Leo Messi
ADVERTISEMENT

Cristina Neagu nu a reușit de una singură să califice CSM București în Final Four-ul de la Budapesta. Interul stânga de la CSM a marcat de 9 ori în returul cu ȚSKA Moscova, însă jocul slab de atac al echipei a făcut ca rusoaicele să se impună cu 24-19 și să meargă mai departe grație numărului mai mare de goluri din deplasare. 

Dacă ar fi să mai remarcăm pe cineva din echipa românească în afară de Neagu ar fi Jelena Grubisic, pe alocuri. În rest, un abis care explică ratarea unei calificări aflate la îndemână în primele trei dintre cele patru reprize ale dublei.

ADVERTISEMENT

“Messi” Neagu și Leo Messi!

Cristina Neagu este superstarul CSM-ului și al naționalei României, a câștigat de 4 ori titlul de cea mai bună jucătoare a lumii, este “Messi din handbal”, poreclă pe care o detestă. Dar între cele două staruri există mai multe similitudini decât o simplă poreclă.

Înainte de toate, pentru starurile cu numele Messi sau măcar poreclite în acest fel, a fost un weekend dificil. Leo Messi a plecat învins din El Clasico, scor 1-2, fără să strălucească, iar “Messi Neagu” a părăsit Liga Campionilor în fața unui adversar care s-a dovedit mai modest, dar mai inspirat în final de meci.

ADVERTISEMENT

Neagu, blocată în repriza a doua la Moscova! Messi, blocat de Zidane în El Clasico

Unul dintre moto-urile Cristinei Neagu este “Unstoppable”, adică “de neoprit”. Și lucrurile au mers bine în prima repriză cu ȚSKA Moscova, când Neagu a fost de neoprit. Chiar dacă coechipierele ei ratau pe bandă rulantă, bombele interului stânga punctau pe tabelă, și scorul a fost strâns. La un moment dat, CSM chiar avea trei goluri avans, însă nu era îngrijorător nici scorul de la pauză unde rusoaicele au avut un gol în plus.

Totul părea sub control. Cristina Neagu a fost în mare formă, a marcat de cinci ori din șase aruncări, eram ok. Problemele au apărut în momentul în care rusoaicele și-au dat seama că dacă o blochează pe Neagu, blochează tot jocul de atac al CSM-ului. Atât de simplu a fost. Sigur, asta crea spații, dar Chiper, Dembele în extremă sau Lazovic din inter dreapta ratau într-o veselie.

ADVERTISEMENT

Trecând puțin la meciul de fotbal de sâmbătă, Zinedine Zidane este neînvins de doi ani în fața Barcelonei pentru că a știut să îl blocheze pe Messi. Niciun gol marcat de superstar în ultimele 4 El Clasico în care Real Madrid a obținut trei victorii și un egal.

Este chiar așa rău să îi ai în echipă pe Leo Messi la fotbal și Cristina Neagu la handbal? Evident că nu

Este chiar așa rău să îi ai în echipă pe Leo Messi la fotbal și Cristina Neagu la handbal? Evident că nu. Inexplicabil este de ce jucătorii și jucătoarele de talie mondială din cele două echipe pălesc în fața strălucirii vedetelor. Și nu mă refer la marketing, ci la prestațiile din teren.

ADVERTISEMENT

La Moscova, CSM București nu a existat fără Cristina Neagu. Omoregie a mișcat în prima repriză și gata. CSM fără Neagu nu a existat. Fără extreme, fără inter dreapta, fără pivot. Cu o apărare decentă, dar fără colți în atac. Și cu cât trecea timpul și era nevoie de ieșirea la rampă a altor jucătoare, considerate de talie mondială: Lazovic, Cvijic, Dembele. Dar ele nu au apărut.

De unde atât de multe frică de responsabilitate și de a juca handbal?

Ba mai mult, s-a instaurat o frică teribilă de responsabilitate, de calificare, de a juca handbal. CSM București a sperat la calificare până în ultima secundă tot datorită Cristinei, care a marcat de două ori la rând și a redus diferența la patru goluri cu trei minute înainte de final. În ultimul minut, CSM are atacul care poate aduce calificarea, Neagu e blocată. Ce facem? Îi pasăm lui Neagu. Sport care se joacă în șapte redus la unu.

Am citit mai multe păreri care spuneau că “Neagu vrea să facă tot, să controleze tot” sau “Neagu le intimidează uneori pe colege”, indiferent dacă vorbim de echipa de club sau națională. Însă ce am văzut eu la meciurile CSM-ului și ale naționalei României e că Neagu se uita uneori după un ajutor. Care nu venea. N-am văzut niciodată să îi ia mingea din mână unei colege “intimidând-o”. Sau poate că tot Neagu e de vină pentru ratările din toate pozițiile de la Moscova.

Colegele Cristinei Neagu sunt “intimidate” de ea pe teren, nu și când își negociază contractele în Liga Națională!

Însă, colegele Cristinei Neagu nu sunt intimidate când negociază contractele de mii de euro sau când participă la licitațiile echipelor din Liga Națională. Dar când intră pe teren în “naționala lui Neagu” sunt intimidate, au emoții.

Un fenomen asemănător este cu Leo Messi la echipa națională. Este acuzat, asemeni starului de la CSM, că își convoacă favoriții la națională și că numește selecționeri. Și atât Messi cât și Neagu reprezintă cauza principală pentru care echipa națională nu are succes.

Messi și Neagu își aleg jucătorii favoriți, numesc antrenori… Convenabil să credem asta, nu?

Din cauza lui Messi, Argentina nu este campioană mondială. Din cauza Cristinei Neagu, România nu mai câștigă medalii. Amândoi controlează naționelele și echipele la care joacă, își aduc jucătorii favoriți lângă ei și numesc antrenori și selecționeri. Convenabil să credem asta, nu?

Atât Argentina la fotbal, cât și România în handbal, sunt țări cu o imensă tradiție. Ambele națiuni sunt campioane mondiale în cele două discipline, au creat eroi de-a lungul timpului, dar care în ultimele decenii au pierdut supremația mondială. Sună cunoscut? A cui e vina: A lui Messi în Argentina și a Cristinei Neagu în România. Cum adică?

2015, ultima dată când Messi și Neagu au cunoscut gloria la nivel de club!

Dacă mai vreți încă o coincidență, Leo Messi și Cristina Neagu au câștigat ultima dată titlul continental în sportul lor în 2015. Șase ani de secetă pentru cei mai buni, deși au făcut parte din echipele care în fiecare an sunt favorite să câștige Champions League la fotbal și la handbal.

Dar, atunci când Neagu și Messi au câștigat ultima dată Liga făceau parte din niște echipe. Iar prin echipe înțelegem că mai există și alți jucători. Iar în ultimii ani, Barcelona și CSM București (dacă îmi permiteți comparația) au arătat rareori a echipe. CSM a arătat a echipă în prima manșă cu ȚSKA Moscova, când Neagu n-a făcut cel mai grozav meci. Însă nu putem spune că CSM n-a mai fost echipă în retur tocmai pentru că Neagu a jucat bine. E absurd.

Spui Barcelona, spui Messi. Spui CSM București, spui Neagu. Iar Messi și Neagu nu câștigă de unii singuri trofee. Dacă anii trecuți mai obțineau aproape de unii singuri calificări prin fazele finale, acum nu se mai întâmplă nici asta. Au obosit? Probabil. Rămân cei mai buni joc? Cu siguranță. Atunci, problema rămâne la nivelul organizării cluburilor.

O altă constantă a celor doi este că se îndreaptă spre apusul carierei. N-au reușit să obțină gloria supremă cu echipa națională deși au fost locomotivele primelor reprezentative ani la rând. Nici la nivel de club lucrurile nu mai arată așa bine ca în urmă cu câțiva ani, dar tot rămân number one.

Neagu și Messi nu au fost niciodată doar jucători de echipă!

Se vorbește atât de mult despre Cristina Neagu și Leo Messi la nivel individual pentru că niciodată nu au fost doar niște jucători dintr-o echipă. Ei fac diferența, sunt vedete în sporturile lor datorită abilităților extraordinare pe care le posedă.

Prin talent, muncă, determinare, o știință a jocului extraordinară, Messi și Neagu se ridică foarte mult față de la nivelul grupului și poate de aceea îi considerăm că joacă într-o ligă a lor. Însă, indiferent cât de buni sunt în ceea ce fac, fără echipă nu vin trofeele nici la handbal, nici la fotbal.

Pentru unii dintre cititori, comparația Messi – Neagu poate fi una exagerată. Și este, dacă vorbim de marketing. Dar când vine vorba de sportul pe care îl practică, sunt cei mai buni. Și, în ultimul deceniu, am putut să vorbim de handbal la cel mai înalt nivel în România grație Cristinei Neagu.

Cum va arăta fotbalul fără Messi și handbalul fără Neagu. Răspunsul îl avem peste câțiva ani, dar nu cred că o să ne placă

CSM București o ia de la capăt anul viitor. Înfrângerea din Rusia este greu de digerat, mai ales când o muncă de doi ani este pierdută în câteva secunde. Cristina Neagu mai are contract cu “tigroaicele” și în sezonul viitor când sperăm că nu doar va conduce ci și că va fi și ajutată de coechipiere să ducă echipa în Final Four.

Pentru răspunsul la întrebarea: Cum va arăta fotbalul fără Messi/ handbalul fără Cristina Neagu mai trebuie doar să așteptăm câțiva ani și nu sunt sigur că răspunsul ne va plăcea. Până atunci nu ne rămâne decât să ne bucurăm de doi sportivi extraordinari.

 

ADVERTISEMENT