Fotbal international

Messi sau Lewandowski? Războiul vedetelor în Barcelona – Bayern Munchen, sfertul de finală din Liga Campionilor

14.08.2020 | 13:35
Messi sau Lewandowski Razboiul vedetelor in Barcelona  Bayern Munchen sfertul de finala din Liga Campionilor
ADVERTISEMENT

Barcelona – Bayern Munchen este, fără discuţie, cel mai aşteptat meci al sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. Pe lângă faptul că se vor afla faţă în faţă două dintre cele mai bune echipe din lume, cu un număr de trofee care pot umple liniştit o cameră, se vor confrunta două şcoli fotbalistice total opuse, cea a fotbalului şampanie practicat de catalani, cu disciplina nemţească.

Iar dincolo de duelul celor două echipe sunt aşteptaţi să strălucească din nou în lumina reflectoarelor cele două staruri, oamenii care au devenit prin tot ce au înfăptuit pentru cluburile lor de ani de zile adevăraţii purtători de cuvânt în teren, ambasadorii multora dintre numeroasele succese trecute în CV-uri.

ADVERTISEMENT

Este vorba de argentinianul Lionel Messi la catalani şi de polonezul Robert Lewandowski la Bayern Munchen. Şi din nou sare în ochi acea diferenţă dintre fotbalul artistic al Barcelonei, adus la cele mai înalte culmi de măiestrie de geniul lui Messi, cu precizia de chirurg în sala de operaţii din careul advers a vârfului polonez.

Messi e mult deasupra polonezului de-a lungul timpului

Per ansamblu, nu poţi trage linie de comparaţie între cei doi. Messi e un monument al balonului rotund, recordmanul de trofee la Balonul de Aur, multiplu câştigător al Ghetei de Aur şi realizatorul unui număr de recorduri cu adevărat impresionant. Lewandowski este unul dintre cei mai buni atacanţi din lume, dar în dreptul său singurele performanţe individuale sunt la nivel de Bundesliga, unde e topscorerul ultimilor ani.

ADVERTISEMENT

Însă, luat în parte, fiecare dintre ei înseamnă mai mult de jumătate din potenţialul echipelor lor. Dacă se scot din calcul golurile lor, cu siguranţă şi rezultatele şi performanţele Barcelonei şi ale lui Bayern Munchen ar fi cu totul altele, mult mai modeste.

Primul sezon în care Lewandowski îl bate măr pe starul Barcelonei

Însă sezonul acesta este primul în care cifrele lui Robert Lewandowski sunt clar peste cele ale lui Messi. Polonezul a marcat în campionat 34 de goluri, devenind al treilea marcator all time al Germaniei într-un sezon şi primul în rândul golgeterilor străini. Messi s-a oprit sezonul acesta la numai 25 de reuşite, mult sub capacitatea lui.

ADVERTISEMENT
Messi sau Lewandowski? Războiul vedetelor în Barcelona-Bayern Munchen. Foto: Bundesliga.com

Per total, cu golurile din toate competiţiile, Robert Lewandowski a ajuns la 53 de reuşite în 44 de meciuri, faţă de 31 ale lui Messi în 43 de apariţii. În schimb, argentinianul îl domină autoritar la capitolul pase de gol, cu 25 de assisturi faţă de cele 8 ale polonezului, dar e firesc, pentru că Messi are un front foarte larg de manevră, în timp ce Lewa se concentrează numai pe aria careului sau cel mult în apropierea suprafeţei de pedeapsă.

Care e piciorul de aur al fiecăruia

Fiecare dintre ei are un picior de aur şi altul de urcat în autocar. La Lewandowski acesta este dreptul, el marcând 36 dintre cele 53 de goluri cu acest picior, dar stângul lui Messi e de-a dreptul magic, 28 de goluri din cele 31, procentaj 90 la sută! La capitolul penalty-uri, ambii au fost fără greşeală: 7 din 7 Lewandowski, 5 din 5 Messi.

ADVERTISEMENT

Bayern are deja un sezon OK, reuşind să câştige atât campionatul cât şi Cupa Germaniei, în timp ce o eliminare a catalanilor ar fi bomboana de pe coliva unui sezon de uitat, în care a cedat supremaţia, după trei ani, marelui rival din Madrid şi nu a reuşit nimic nici în Cupa Spaniei.

ADVERTISEMENT