Fotbal international

Mesut Ozil, susținut în Turcia! Cum au intrat pe teren jucătorii de la Malatyaspor

05.08.2018 | 11:56
Mesut Ozil sustinut in Turcia Cum au intrat pe teren jucatorii de la Malatyaspor

Jucătorul formației Arsenal Londra, Mesut Ozil, care s-a retras cu scandal din echipa națională a Germaniei după Campionatul Mondial din Rusia, este susținut în Turcia. Fotbaliștii echipei Malatyaspor au intrat pe teren cu tricouri cu chipul jucătorului cu origini turce la partida amicală cu formația Gazișehir Gaziantep.

Mijlocaşul german de origine turcă Mesut Ozil şi-a anunţat la sfârșitul lunii iulie retragerea din echipa naţională, acuzând de ”rasism” anumiţi responsabili şi comentatori germani. Fotbalistul lui Arsenal Londra a fost criticat vehement după ce s-a pozat alături de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Mesut Ozil, susținut în Turcia: ”Spune nu rasismului”

La partida amicală care au susținut-o sâmbătă împotriva formației din liga a doua din Turcia, Gazișehir Gaziantep, jucătorii echipei Yeni Malatyaspor au hotărât să-l susțină pe Mesut Ozil și au intrat pe teren cu tricouri albe imprimate cu chipul fotbalistului și cu mesajul: ”Suntem cu tine! Spune nu rasismului!”.

Mesut Ozil a decis să se retragă de la naţionala Germaniei, după ce a fost unul dintre jucătorii cei mai aspru criticaţi atât înaintea cât şi după turneul final al Campionatului Mondial din Rusia, competiţie la care Germania a fost imensa dezamăgire.  Campionii mondiali din 2014 au părăsit Mondialul încă din faza grupelor, situaţie nemaintâlnită în istoria participărilor la turneele finale de CM, după ce au pierdut cu Mexic şi Coreea de Sud şi au câştigat, norocos, în ultima secundă, în faţa Suediei.

Jucătorii echipei Malatyaspor au intrat pe teren în tricouri imprimate cu chipul lui Mesut Ozil, în semn de susținere a fotbalistului german, care s-a retras cu scandal din naționala Germaniei
Jucătorii echipei Malatyaspor au intrat pe teren în tricouri imprimate cu chipul lui Mesut Ozil, în semn de susținere a fotbalistului german, care s-a retras cu scandal din naționala Germaniei

 

Ozil fusese luat la ţintă încă înainte de turneul final, pentru o fotografie făcută împreună cu Gundogan, alt jucător german de origine turcă, alături de controversatul şef al statului turc, Recep Erdogan. Ozil a explicat acea fotografie, nu ca pe una cu direcţie politică, doar prin faptul că are două inimi, una turcă şi alta germană. Însă nu a reuşit să convingă pe cei care au continuat să îl conteste.

Președintele DFB a recunoscut că a greșit în cazul Mesut Ozil

După retragere, jucătorul a fost sunat de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care l-a asigurat de susținerea sa: ”L-am sunat și am vorbit cu el aseară. Atitudinea lui a fost naționalistă. Nu au putut accepta poza noastră. Îl sprijin pe Mesut după toate comentariile apărute”. După ce s-a pozat împreună cu președintele Recep Tayyip Erdogan, Mesut Ozil a fost recompensat de oficilitățile orașului Dverek, unde s-au născut părinții săi, care au denumit o stradă cu numele fotbalistului de la Arsenal Londra.

Ilkay Gundogan şi Mesut Ozil au fost luaţi în colimator de fanii Germaniei după ce s-au pozat alături de preşedintele “otomanilor”, Recep Erdogan.  Lui Gundogan i-au spart geamul de la maşină, în timp ce Ozil a fost jignit de fanii nemţilor.

Președintele Federației Germane de Fotbal, Reinhard Grindel, a recunoscut în fața presei că a avut o reacție greșită în privința jucătorului pe care trebuia să-l apere în faţa comentariilor rasiste: “În calitate de preşedinte ar fi trebuit să spun clar un lucru evident pentru mine şi întreaga federaţie: orice formă de hărţuire rasistă este insuportabilă, inacceptabilă şi de intolerabilă“.

Tags: