News

Metalul care e mai scump decât aurul. A devenit o reală preferință pentru hoții auto

27.04.2021 | 18:50
Metalul care e mai scump decat aurul A devenit o reala preferinta pentru hotii auto
Metalul care e mai scump decât aurul. A devenit o reală preferință pentru hoții auto. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un metal care este mai scump decât aurul a ajuns să fie o preferință reală pentru hoți, care lasă automobilele fără o componentă deosebit de importantă.

Persoanele care vor să facă un ban rapid și necinstit se reinventează constant, căutând noi posibilități de furturi. Astfel, între preferințele acestora au început să apară convertoarele catalitice. Nu, nu există o piață neagră pentru acestea, ci pentru un metal foarte prețios aflat în interiorul acestora.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre paladiu. Acesta, împreună cu alte câteva elemente, contribuie la reducerea gazelor toxice rezultate în urma arderii combustibilului. Pe măsură ce statele dezvoltate au început să aplice reguli mai stricte în ceea ce privește normele de poluare ale automobilelor, cererea de paladiu a crescut. Într-o formă foarte simplu explicată, cu cât un convertor catalitic are mai mult paladiu, cu atât e mai eficient în a filtra gazele de eșapament.

Discrepanța între cerere și ofertă crește de la an la an. SUA reușește să extragă aproximativ 14 tone de paladiu anual, însă a ajuns să consume 90 de tone din acest metal.

ADVERTISEMENT

Rusia (91 de tone anual) și Africa de Sud (70 de tone anual) sunt principalii producători de paladiu din lume. Pentru că cererea este în continuă creștere, iar resursele sunt limitate, paladiul a ajuns să fie extrem de scump și implicit, la mare căutare în rândul hoților.

La momentul publicării articolului, un gram de paladiu costa 389 de lei (95,21 dolari), în vreme ce un gram de aur costa 233,55 de lei (57,19 dolari).

ADVERTISEMENT

Iar un catalizator poate conține între două și trei grame de paladiu. E lesne de înțeles cât de atractiv e prospectul câștigării unor bani rapizi printr-un astfel de furt.

Statele Unite se confruntă cu o adevărată explozie a cazurilor de furturi de convertoare catalitice. Dacă în 2018 erau înregistrate 108 furturi lunar, cifra a ajuns la 282 în 2019 și a urcat amețitor până la 1.203 în 2020, după cum notează și theverge.com.

ADVERTISEMENT

Din fericire, industria reciclării catalizatorilor în România este aproape inexistentă, la fel ca piața de tranzacționare pentru paladiu. Astfel, poți fi liniștit, deoarece mașina pe care o ai parcată lângă bloc nu va rămâne prea curând fără catalizator.

ADVERTISEMENT