News

Metaversul lui Mark Zuckerberg, un pericol pentru întreaga omenire. Avertismentul sumbru al unui expert: ”Îți poate altera simțul realității”

Metaversul imaginat de Mark Zuckerberg ar putea fi mult mai dăunător decât pare la prima vedere, iar pericolele sunt greu de gestionat. Ba chiar s-ar putea profita de ele.
12.11.2021 | 10:48
Metaversul lui Mark Zuckerberg un pericol pentru intreaga omenire Avertismentul sumbru al unui expert Iti poate altera simtul realitatii
Metaversul imaginat de Mark Zuckerberg ar putea face mai mult rău decât bine societății. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai importanți ingineri de calculatoare din lume este extrem de sceptic în privința metaversului despre care vorbește Mark Zuckerberg, concept care l-a convins pe fondatorul Facebook să schimb numele companiei.

Într-o lucrare recentă, Louis Rosenberg, un inginer cunoscut pentru că a lucrat la primul sistem funcțional de realitate augmentată, la Air Force Research Laboratory, dar și pentru că a fondat compania de realitate virtuală Immersion Corporation, este de părere că integrarea realității virtuale cu cea augmentată și accesul oamenilor pentru a interacționa în acest spațiu virtual pe perioade îndelungate de timp ”le poate altera simțul realității” și le poate distorsiona ”modul de interpretare a experiențelor zilnice directe.”

ADVERTISEMENT

”Mediul nostru înconjurător se va umple cu persoane, locuri, obiecte și activități care, de fapt, nu există, dar pe care le vom găsi foarte autentice”, a afirmat Rosenberg în lucrarea sa.

Acesta nu a menționat explicit compania Meta și nici pe Mark Zuckerberg, însă a făcut o referire la faptul că este foarte îngrijorat de ”providerii de platforme” care vor avea o asemenea infrastructură.

ADVERTISEMENT

”Sunt îngrijorat privitor la folosirile legitime ale AR-ului (n.r. – realitate augmentată) de către providerii puternici de platforme care vor controla infrastructura”, arată Rosenberg.

”Nu va fi mai opțional decât este acum internetul”

Încă de acum câteva luni, Mark Zuckerberg a început să sugereze că metaversul este viitorul companiei sale. ”Speranța mea, dacă facem asta bine, este că în următorii cinci ani, în viitorul capitol al companiei noastre, vom putea să fim văzuți nu în principal ca o companie ce are o rețea socială, ci ca o companie a metaversului”, declara creatorul Facebook în luna iulie.

ADVERTISEMENT

Rosenberg se teme și de faptul că tehnologia AR, precum ochelarii sau lentilele de contact îi vor forța pe utilizatori să ”devină profund dependenți de toate straturile virtuale de informație proiectate în jurul nostru.”

”Nu va fi mai opțional decât este acum internetul”, spune inginerul. ”Nu îți vei opri sistemul de realitate augmentată, pentru că vei rata aspecte importante ale mediului înconjurător în care te afli, astfel că vei fi într-un dezavantaj social, economic sau intelectual.”

ADVERTISEMENT

”De fapt, tehnologiile pe care le adoptăm pentru confort rareori rămân opționale – cu atât mai puțin vor rămâne astfel când vor fi integrate atât de mult în viața noastră”, mai arată Rosenberg.

Acesta subliniază că societatea se află într-o perioadă periculoasă, iar AR-ul ar putea amplifica pericolele la niveluri nemaiîntâlnite.

Un scenariu de coșmar pentru viața de zi cu zi

Un exemplu pe care îl dă acesta este unul în care metaversul devine mai important decât realitatea:

”Imaginează-ți că mergi pe stradă, prin oraș, privindu-i ocazional pe cei pe lângă care treci pe trotuar. E la fel ca în prezent, doar că atunci vei vedea, deasupra fiecărei persoane, mari ”baloane” cu informație. Intenția ar putea fi benignă, oamenii și-ar putea afișa acolo din proprie inițiativă hobby-urile și interesele.

Acum, însă, imaginează-ți că o terță parte poate injecta conținut propriu în acele informații, sub forma unui filtru plătit, de exemplu, pe care doar anumite persoane îl pot vedea. Iar acel filtru ar putea afișa alte informații, precum alcoolic, imigrant, ateu, rasist, sau chiar și cuvinte mai puțin încărcate, ca democrat sau republican.

Cei care sunt etichetați astfel ar putea ca nici măcar să nu știe că alții îi văd astfel. Aceste suprastraturi virtuale ar putea fi setate astfel încât să amplifice diviziunea politică, să ostracizeze anumite grupuri sociale și, în general, să inflameze societatea. Va deveni, astfel, lumea un loc mai bun? Sau cultura polarizată și a confruntării, apărută acum în online, va ajunge în toată lumea reală?”

Louis Rosenberg se teme și de faptul că metaversul ar putea agrava probleme precum deepfake-urile, botnet-urile, fermele de troli și altele, pentru că oamenii nu vor mai părăsi sfera digitală.

”Odată cu ascensiunea realității augmentate, ultimul bastion de realitate de încredere ar putea să dispară”, a scris acesta în lucrare, ”iar când asta se va întâmpla, va reuși doar să exacerbeze diviziunile sociale care ne amenință.”

Dincolo de toată negativitatea din jurul metaversului și implicațiile sale pentru societate, Rosenberg recunoaște totodată că realitatea augmentată poate fi benefică pentru oameni, venind cu îmbunătățiri încă necunoscute pentru divertisment, educație și nu numai.

”AR-ul ne va face, în același timp, și mai dependenți de aceste laturi insidioase ale tehnologiei. Vom deveni din ce în ce mai susceptibili la manipulare și distorsionări de către cei ce își permit să tragă sfori”, spune inginerul.

”Dacă nu suntem precauți acum, AR-ul ar putea să creeze falii adânci în societate, împingându-ne din bulele actuale de informație în realități complet personalizate, întărindu-ne și mai tare viziunile și cimentând diviziunile, chiar și atunci când stăm față în față cu alții, în ceea ce pare a fi spațiul public”, concluzionează Rosenberg, notează dailymail.co.uk.

ADVERTISEMENT