News

Noi detalii despre meteoritul de la Iași: Ce mărime a avut și cât de puternică a fost explozia

18.07.2019 | 12:54
Noi detalii despre meteoritul de la Iasi Ce marime a avut si cat de puternica a fost explozia

Căderea unui meteorit a creat panică printre ieșeni săptămâna trecută, după ce o bubuitură imensă s-a auzit atât în oraș cât și în localitățile din jurul orașului. Din datele culese de profesorul Facultății de Fizică din Iași, Silviu Gurlui, meteoritul avea o greutate de cel puțin 8 kilomgrame și un diametru de 16 centimetri. Cercetătorul a fost cel care i-a lămurit pe ieșeni, la două zile după bubuitură și a explicat că datorită măsurătorilor realizate de un echipament pe care îl are instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, a fost vorba de căderea unui meteorit.

Cât de puternică a fost explozia meteoritului de la Iași

Cercetătorul a explicat pe contul său de facebook care au fost caracteristicile meteoritului de la Iași, despre care a spus că a explodat cu siguranță la 20 de km altitudine: „Meteoritul a avut minim 8 kg şi minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preţ de doar 2 secunde! Explozia este echivaletă cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălţime mare iar potenţialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate pentru că nu am înregistrat vibraţii în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul”.

„Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă astfel că la înalţime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de aşa dimensiuni la distanţa de 20 km nu poate fi observat deloc uşor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluţie limitată (limita este de 10 ori mai mică decât limita de detecţie a ochiului uman). Posibil şi alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate.Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine”, a mai scris profesorul de Fizică.

Care sunt datele privitoare la dimensiunea și explozia meteoritului din Iași
Care sunt datele privitoare la dimensiunea și explozia meteoritului din Iași *foto: captură facebook

Cum se compară meteoritul din Iași cu cel care a căzut în 2013 în Rusia

Chiar dacă explozia a fost puternică și zgomotul i-a speriat pe ieșeni, cercetătorul a făcut însă o comparație care ar trebui să îi liniștească pe locuitorii din Iași:

„Comparativ, meteoritul din Rusia, căzut în Chelyabinsk Oblast, 15 februarie 2013: masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, altitudine unde a exploadat 26 km, energia exploziei a fost de 1400000 GJ (400 mii tone TNT) = 30 de bombe Hiroshima”, a mai spus Silviu Gurlui.

Tags: