News

Meteorologii ANM anunță când vine iarna în România. Cum va fi vremea de 1 Decembrie

Meteorologii ANM anunță cum va fi vremea în România de 1 Decembrie, Ziua Națională a țării noastre, în special în București.
29.11.2022 | 20:22
Meteorologii ANM anunta cand vine iarna in Romania Cum va fi vremea de 1 Decembrie
Prognoză meteo 1 decembrie. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

A mai rămas o singură zi până la ceea ce poate fi considerată iarna calendaristică, și doar două zile până la Ziua Națională a României.

Cum va fi vremea în România de 1 Decembrie 2022

Specialiștii ANM anunță că sunt șanse mari ca la București să ningă chiar în momentul în care militarii se pregătesc de parada militară.

ADVERTISEMENT

”Într-adevăr, este posibil ca ziua de 1 decembrie zi care reprezintă și debutul calendaristic să aducă precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și în Capitală, mai ales pe parcursul după-amiezii și în prima parte a nopții când și intensificările de vânt vor fi unele susținute 35-40 de kilometri pe oră și o maximă în jurul a 3 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Temperaturile pot să scadă de 1 Decembrie chiar și la minus 1 grad în București, în special în jurul orelor dimineții, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT

”Pentru ziua de 1 decembrie la nivelul întregii țări, o vreme insistă în special în regiunile extracarpatice, acolo unde valorile de temperaturi la nivelul maximelor nu vor depăși 3-4- 5-6 grade exceptând în regiunile intracarpatice, unde este posibil să consemnăm valori de până la 7-8 grade și precipitații în extindere.

În jumătatea de sud a țării, mai ales pe seară și pe noapte, este posibil să consemnăm și precipitații mixte ploi, lapoviță și ninsori, exceptând zona Dobrogei, unde vor predomina precipitațiile sub formă de ploaie, dar în Moldova, sub zona de munte vor predomina ninsorile.

ADVERTISEMENT

Aşadar de 1 decembrie ne așteptăm la precipitații sub formă de ploaie, dar temporar și lapoviță și ninsoare în Capitală. Vânt cu intensificări cu rafale de 35-40 de kilometri o dimineață rece, o minimă de -1 grad un grad și o maximă de numai 3 grad”, a completat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Meteorologii europeni vorbeau despre o iarnă blândă în România, însă asta nu înseamnă că temperaturile nu pot fi scăzute în anumite zone, chiar dacă vor fi mai ridicate comparativ cu alți ani.

ADVERTISEMENT

Mai mult, o iarnă blândă înseamnă mai puține ninsori, care ar putea dăuna agriculturii pe termen mediu și lung, așa cum explică specialiștii. ”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a explicat cercetătorul George Gârbacea.

ADVERTISEMENT