Meteorologii ANM vin cu o prognoză specială pentru acest sfârșit de săptămână. Ce urmează după acest episod de vreme severă și când va urca mercurul în termometre.
În acest interval vremea se menține rece, temperaturile fiind extrem de scăzute pentru această perioadă, mai ales în jumătatea de nord a țării. În Maramureș, nordul și estul Transilvaniei și mare parte a Moldovei vor fi mai ales ninsori și lapoviță, iar pe suprafețe restrânse se va depune strat de zăpadă, de 5-10 cm și trecător va fi viscol.
„În restul Transilvaniei, în Crișana, estul Munteniei și Dobrogea vor fi precipitații mixte, iar în celelalte zone vor predomina ploile. La munte va fi viscol puternic, vizibilitatea va fi foarte redusă, sub 50 m, și se va depune strat nou de zăpadă (în medie de 10…20 cm). Vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu rafale de 50…70 km/h și pe areale mai restrânse 70…90 km/h, iar în zona montană va sufla tare (viteze de 70…85 km/h și de 85…120 km/h la altitudini mari)”, conform ANM.
Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade Celsius. Totuși, în sud vor fi mai ridicate, până la 12-14 grade. Pe timp de noapte termometrul va arăta undeva între -7 și 2 grade, iar în depresiunile Carpaților Orientali va arăta spre -10 grade.
În continuare vom avea parte de o vreme rece, însă temperaturile încep să crească treptat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 și 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 9 grade. De asemenea, va ploua în cea mai mare parte a țării.
„Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare în estul Transilvaniei, vestul și nordul Moldovei, precum și la munte unde va fi viscol, mixte în Maramureș, restul Transilvaniei și centrul Moldovei și mai ales ploaie în celelalte zone. Izolat vor fi condiții de polei”, spun meteorologii.
Începe să se încălzească. În vestul și sud-vestul teritoriului valorile termice pe timp de zi se vor apropia de mediile multianuale specifice acestei date, iar în rest se vor menține ușor mai coborâte comparativ cu acestea.
„Temperaturile maxime vor fi de la 6 grade în estul Transilvaniei până la 18 grade în vestul Olteniei, iar cele minime se vor încadra -3 și 7 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali spre -7 grade. Ziua, cerul va prezenta înnorări și vor fi precipitații mixte la munte, mai ales ninsori la altitudini de peste 1500 m, iar în zonele joase ploi, pe arii relativ extinse în Moldova și Dobrogea, local în Transilvania și Muntenia și doar izolat în celelalte regiuni. Noaptea, precipitațiile vor înceta, iar cerul va deveni variabil în aproapte toată țara”, au transmis specialiștii.
Pe tot parcursul zilei de duminică, 13 aprilie, până spre dimineața următoare, meteorologii spun că vremea va deveni, în general, frumoasă. Astfel, va continua să se încălzească, iar valorile termice vor ajunge la un nivel apropiat de normalul perioadei.
„Cerul va fi variabil, cu unele înnorări dupăamiaza în regiunile sudice, iar noaptea în cele vestice și nord-vestice, însă probabilitatea ca izolat să plouă slab va fi foarte redusă. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări în zona montană înaltă, iar noaptea și în Banat și local în Moldova”, conform ANM.
Astfel, temepraturile maxime vor ajunge până undeva la 9-20 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în vestul teritoriului. Minimele se vor situa între zero și 9 grade Celsius. Ceva mai frig va fi în depresiunile Carpaților Orientali, unde mercurul din termometre va coborî până la -3 grade.