Meteorologii au emis avertizări pentru localitățile Botoroaga, Drăgănești-Vlașca, Ciolănești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Gălăteni, Băbăița, Olteni, Vitănești, Frăsinet, Talpa, Săceni, Moșteni, Necșești, în intervalul 22.40-23.20.
Se vor semnala: vijelie puternică cu rafale de peste 90…100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp
De asemenea, între 22.45 și 23.15 sunt afectate Bragadiru, Conțești, Cervenia, Suhaia, Izvoarele, Seaca, Brânceni, Lisa, Frumoasa, Smârdioasa, Viișoara, Fântânele.
Se vor semnala: vijelie puternică cu rafale de peste 90…100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp
Localitățile Peretu, Plosca, Buzescu, Piatra, Furculești, Troianul, Salcia, Crângeni, Bogdana, Putineiu, Călmățuiu, Seaca, Lisa, Nenciulești, Traian, Dracea, Crângu din județul Teleorman se află în intervalul orar 22.00-22.30 sub incidența unei avertizări cod roșu de fenomene meteo extreme.
Potrivit avertizării, se vor semnala: vijelie puternică cu rafale de peste 90…100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.
O altă avertizare de vreme severă imediată este valabilă între 22.10 și 22.40 pentru localitățile Alexandria, Roșiorii de Vede, Orbeasca, Poroschia, Călinești, Vârtoape, Băbăița, Olteni, Nanov, Vedea, Vitănești, Măgura, Rădoiești, Mavrodin, Drăgănești de Vede, Sfințești;
În aceste zone se vor semnala: vijelie puternică cu rafale de peste 90…100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.
O rupere de nori a provocat inundaţii pe bulevardele din Craiova, în timp ce regiunea s-a aflat sub incidenţa unui cod roşu de fenomene meteo extreme.
Bulevardele din Craiova au fost inundate, iar mulţi dintre şoferi au rămas cu maşinile blocate.
“A plouat deja peste 25 de litri/ mp, in Craiova, ceea ce înseamnă că începe să fie depășită cantitatea de apă ce poate fi preluată de sistemul de canalizare care este realizat, conform normativelor europene, la 25 l/mp.
Am închis pasajele Universitatea și Bariera Vâlcii și au fost suspendate toate activitățile dedicate Zilelor Craiovei, din zona centrală.
Dacă aveți probleme deosebite, vă rog să sunați la telefonul cetățeanului 0251/984. Toate utilajele Companiei de Apă Oltenia sunt deja în teren, în zonele cu probleme.
Se închide și pasajul Electroputere. La Pasajul Titulescu, vă rugăm să folosiți doar partea supraterană și să evitați zona cu giratoriu.
Circulația tramvaiului a fost întreruptă. Am suplimentat numărul de autobuze pe trasee”, a anunţat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.
Elena Mateescu a precizat că va fi vorba de intensificări ale vântului, care ar putea depăși la rafală 85-90 de kilometri pe oră sau de cantități foarte mari de precipitații de peste 50-90 de litri pe metrul pătrat.
”Vorbim de zona Olteniei, partea de vest, de nord-vestul Munteniei. De asemenea, sud-vestul Transilvaniei și, local, Carpații Meridionali, zona aflată sub incidența averizărilor meteorologice de Cod portocaliu, pentru care ne așteptăm ca, începând din această seară și pe parcursul nopții, să consemnăm adverse torențiale.
Cantități de apă de peste 50-90 de litri pe metrul pătrat, în condițiile în care media climatologică a unei luni mai în țara noastră se situează, în general, între 60-65 de litri pe metrul pătrat.
Iar în sudul Olteniei, precum și în partea de vest și centru a Munteniei sunt posibile vijelii puternice, cu viteze la rafală de peste 75-85, posibil și 90 de kilometri pe oră, fapt care a impus actualizarea avertizării meteorologice de Cod portocaliu și extinderea zonelor comparativ cu ziua de sâmbătă”, a spus directorul general al ANM la Antena 3.
Șefa Administrației Naționale de Meteorologie a mai explicat că un alt pericol vine din zona hidrologică, unde, pentru secvențe scurte de timp, am putea avea, de asemenea, avertizări cod roșu.
“În restul țării, exceptând extremitatea de vest și nord-vest, vorbim în continuare, până mâine (luni n.r.) dimineață la ora 10.00, de o avertizare meteorologică de cod galben, pentru că ne așteptăm și în aceste zone la fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă între 20-30 de litri pe metrul pătrat, izolat și 40 de litri pe metrul pătrat.
Nu în ultimul rând, vijelii, pentru că și în restul zonelor, la nivel local, vor fi posibile viteze mai mari de 55-70 de kilometri pe oră.
Colegii hidrologi au emis și au actualizat avertizarea meteorologică de cod portocaliu. Domnul ministru Tanczos Barna a convocat și astăzi (duminică n.r.), chiar și ieri (sâmbătă n.r.), Comitetul Interministerial la care specialiștii meteorologi și hidrologi au arătat datele și alertele meteorologice, astfel încât, în următoarele ore, situația să fie una de interes maxim, pentru că nu excludem nici posibilitatea ca, pe secvențe scurte de timp, în funcție de dinamica fenomenelor, să intervenim și să amendăm prezentele alerte cu avertizări meteorologice, respectiv hidrologice de tip nowcasting de cod roșu.
Posibil Cod roșu și în București, mai ales dacă vitezele vântului la rafală vor depăși 85-90 de kilometri pe oră”, a mai spus Elena Mateescu.