News

Meteorologii anunță 15 ore de cod roșu de inundații. A fost potop, mașinile au fost luate de apă

Specialiștii ANM anunță că următoarele 15 ore vor fi critice pentru mai multe zone din România, fiind vizate fenomene meteo extreme și cod roșu de inundații.
29.05.2023 | 20:14
Meteorologii anunta 15 ore de cod rosu de inundatii A fost potop masinile au fost luate de apa
Meteorologii anunță 15 ore de cod roșu de inundații. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vremea extremă a dat peste cap viața românilor în aceste ultime zile, în special în Reșița, unde meteorologii au anunțat cod roșu de inundații, iar viitura a ajuns să ia mașinile pe sus. Imaginile incredibile cu potopul din Reșița, cauzat de o rupere de nori, au devenit virale pe internet, unde oamenii au urmărit neputincioși cum natura făcea prăpăd prin jur.

Cod roșu de inundații în următoarele 15 ore, în România

Potrivit Digi 24, apa de pe versanți a coborât până în orașul Reșița, unde a măturat totul în cale. Mașinile au fost luate pe sus de torenți și au ajuns să se izbească unele de altele, în timp ce meteorologii anunță că precipitații importante cantitativ, mai exact un cod roșu de furtuni, vor crea haos în țară în următoarele ore.

ADVERTISEMENT

De altfel, a fost prăpăd nu doar în Reșița, ci și în mai multe orașe din România. În zona Arad, pompierii au ajuns în localitatea Păiușeni și au evacuat apa, cum au putut. Nu mai puțin de 8 persoane au fost surprinse aici de viitură și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru a ajunge la loc sigur. Între timp, zeci de mașini au fost luate de ape în diverse localități din România.

Oamenii au asistat neputincioși la aceste scene de groază, în timp ce hidrologii au emis cod portocaliu pentru mai multe râuri din zonă, timp în care pentru următoarele 5 ore se așteaptă depășiri ale cotelor de inundații. Tot în Arad, pompierii au evacuat apa din 13 fântâni. Aradul, la fel ca și Vâlcea, va fi sub cod portocaliu de inundații în următoarele ore.

ADVERTISEMENT

Meteorologii transmit că ”Se vor acumula peste 30 de litri de apă pe metru pătrat, în condițiile în care în ultima oră, în zona avertizată s-au acumulat aproximativ 25 l/mp”. Din păcate meteorologii vorbesc despre ploi abundente în vestul României, pentru următoarele două zile, astfel că vremea nu devine mai frumoasă degrabă.

Meteorologul ANM Mihai Huștiu a oferit mai multe detalii referitoare la această situație. ”Referitor la ce s-a întâmplat în zona Reșița, într-adevăr, ploile au fost intense, în zona localității Reșița au variat între 25 și 31 de litri pe metru pătrat, iar la est de municipiu cantitatea de apă înregistrată în intervalul 15:10 până la 16:10, deci în aproximativ o oră, a fost undeva la 67 de litri pe metru pătrat, de aceea au fost aceste inundații. S-au format torenți pe versanții din zonă și am văzut ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Au fost emise, pe lângă codul galben de dimineață, încă 7 avertizări de cod portocaliu care au vizat mai multe județe din partea de vest a țării, inclusiv în zona Vâlcea. În ultima oră au căzut 34 de litri pe metru pătrat. Până la ora 23:00 se menține în vigoare codul galben care se referă la ploile torențiale așteptate în continuare, la căderi de grindină și intensificări ale vântului în anumite zone din partea de vest, sud-vest a țării, dar și din extremitatea de sud-est”, transmis specialistul, conform Digi 24.

Meteorologii se plâng că din 22 mai, timp de 7 zile, nu a existat nicio zi în care specialiștii ANM să nu emită atenționări. ”Din 22 mai și până acum nu a fost zi în care să nu emitem atenționări privind instabilitatea atmosferică accentuată. În 23 nu a fost emisă o astfel de atenționare, dar de atunci instabilitatea atmosferică s-a manifestat cu regularitate în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

Cât privește zona de vest a țării, și mai ales în județul Caraș-Severin, cantitățile înregistrate până acum – de exemplu la stația Semenic au depășit 100 de litri pe metru pătrat, iar la Reșița am avut, inclusiv cantitatea înregistrată azi, undeva la 70 de litri pe metru pătrat. Prin urmare, efectele au fost amplificate cumva și de solul deja îmbibat cu apă, debitele destul de mari din zonă. Însă dacă ne referim în ansamblu la ce s-a întâmplat până acum în luna mai, referitor la cantitatea medie, suntem încă sub normal”, a completat specialistul ANM, cu mențiunea că în luna iunie lucrurile ar putea fi și mai complicate și ploile și mai dese.

ADVERTISEMENT