News

Meteorologii anunță intensificarea valului de caniculă în România. Urmează zile cu 40 de grade Celsius

Canicula din aceste zile este doar începutul. Meteorologii ANM avertizează că valul de aer cald venit din Africa se va intensifica. Urmează zile cu valori termice de 40 de grade Celsius.
29.06.2022 | 22:11
Meteorologii anunta intensificarea valului de canicula in Romania Urmeaza zile cu 40 de grade Celsius
Valul de caniculă se va intensifica în următoarele zile în România. Maximele vor urca spre 40 de grade. Sursa foto: insider.com
ADVERTISEMENT

Miercuri, România a traversat cea mai călduroasă zi din această vară. Maximele s-au apropiat de 38-39 de grade Celsius în zonele din Câmpia de Vest.

Valul de caniculă se va intensifica în următoarele zile în România. Maximele vor urca spre 40 de grade

Pentru următoarele zile, meteorologii anunță intensificarea valului de caniculă. Conform specialiștilor ANM, urmează zile în care maximele vor atinge 40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

”Este al treilea val care afectează mai ales partea sudic-centrală a Europei. În zilele viitoare, intensitatea maximă a valului de căldură se va extinde înspre peninsula Balcanică, spre Ungaria, România.

Aşteptăm ca temperaturile în zonele cele mai afectate să urce înspre 40 de grade”, a spus Florinela Georgescu, director adjunct ANM, la Observator News.

ADVERTISEMENT

La mijlocul săptămânii, canicula a fost însoțită, la orele serii, și de alte fenomene extreme. La Galați temperaturile au scăzut cu 10 grade de la o oră la alta şi a plouat cu gheaţă.

Și Capitala s-a aflat timp de o oră sub cod galben – nowcasting de furtuni puternice. Meteorologii au anunțat vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

La finalul unei zile cu temperaturi record, furtunile ar putea lovi şi alte localităţi, avertizează specialiştii de la Administrația Națională de Meteorologie.

România, încă cel puțin două zile sub alerte cod galben și portocaliu de caniculă

Țara noastră a scăpat de o primă zi de foc, cea de miercuri, 29 iunie. Urmează însă alte două zile dificile.

ADVERTISEMENT

Pentru 30 iunie și 1 iulie sunt în vigoare două alerte cod galben și cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat.

Conform codului portocaliu, în zilele joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT