News

Meteorologii anunță ”săptămâna africană” în România. Temperaturi extreme și secetă în mare parte din țară

România va fi lovită de un val de căldură extremă, astfel că meteorologii ANM au prezentat harta secetei pentru această ”săptămână africană”.
18.06.2024 | 08:27
Meteorologii anunta saptamana africana in Romania Temperaturi extreme si seceta in mare parte din tara
Meteorologii anunță ”săptămâna africană” în România. Temperaturi extreme și secetă în mare parte din țară. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cuploa de foc acoperă mare parte de țară, astfel că în sudul României specialiștii ANM vorbesc despre temperaturi maxime de peste 38 de grade Celsius. Directorul ANM Elena Mateescu a prezentat inclusiv harta secetei pentru această vară. Conform meteorologilor, până pe 1 iulie temperaturile vor crește constant.

Meteorologii anunță ”săptămâna africană” în România

De exemplu, în Banat temperatura maximă va ajunge la 37 de grade Celsius, în Crișana la 36 de grade, în timp ce în Moldova meteorologii vorbesc despre 34 de grade Celsius. Cât despre Oltenia și Muntenia, veștile sunt proaste pentru românii care nu suportă căldura, pentru că termometrele vor indica 38 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Elena Mateescu a explicat ce înseamnă, de fapt, săptămâna africană pentru români. “Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană, în condițiile în care temperaturile din partea de sud şi sud-est a Europei, în această săptămână, depășesc pragul unei zile de caniculă.

De pildă, în România – 35°, astăzi, când am emis din nou o avertizare meteorologică de cod galben. Și aceasta cuprinde județe din partea de sud a țării, în mod deosebit la cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală, unde contăm pe valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Temperaturile resimțite astăzi au fost deja 37-38° la ora 17:00, dar au fost foarte multe zone în care am înregistrat 37-38° la ora 15:00”, a transmis directorul ANM, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Codul galben va fi extins cu siguranță în următoarele zile și în Muntenia, Oltenia și în sud-vest, unde temperaturile vor depăși cu lejeritate 38 de grade Celsius. De rămas în casă vineri și sâmbătă, atunci când vor fi temperaturi resimțite de 42 de grade Celsius, iar meteorologii vorbesc despre coduri portocalii de caniculă.

”Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35° cu accente spre 37-38 în sud. Cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși 37-38, deoarece se va intensifica masa de aer foarte cald, pentru că și valorile maxime se apropie și depășesc 35°, dar și nopțile devin tropicale.

ADVERTISEMENT

Specialiștii ANM avertizează că va urma seceta

Dar vârful acestui episod, cu siguranță va fi începând de joi 38°, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38° la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită. Cu siguranță, pragul indicelui temperatură-umezeală peste 80-82 de unități, minimele pe parcursul nopților, până la 23°”, a transmis Elena Mateescu la Antena 3.

Paradoxal, luna iunie este considerată cea mai ploioasă lună a anului, însă meteorologii vorbesc despre o medie a precipitațiilor de doar 50 litri pe metru pătrat, sub normalul de 84,5. Astfel, că pe lângă episoadele de furtuni care au făcut prăpăd prin București și alte orașe, în majoritatea țării e secetă.

ADVERTISEMENT

”După această săptămână foarte caldă și cu un deficit de precipitații, în condițiile în care se va menține arşiţa, cu siguranță vom vorbi de accentuarea fenomenului de secetă. Vor mai exista și perioade în care să vorbim de fenomene de stabilitate, să putem respira. Deja este posibil ca săptămâna cealaltă, în zilele de 24-25 iunie, să avem ușoare episoade de instabilitate”, a completat Elena Mateescu. În consecință, agricultorii trebuie să se aștepte la un an agricol extrem de secetos.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați