Prognoza de lungă durată a meteorologilor de la Accuweather anunță data exactă la care iarna revine în România. Ninsorile vor acoperi mai multe zone din țara noastră, în ciuda datei din calendar.
Iarna lui 2024 – 2025 a fost una care, în proporție de 90%, a dezamăgit. Gerul și zăpezile de odinioară au lipsit cu desăvârșire în bună bucată din interval. Pe ultima sută de metri, anotimpul rece s-a ”răzbunat”. Timp de aproape două săptămâni, am avut ninsori abundente în jumătate de țară, urmate de un ger năprasnic.
La final de februarie, vremea s-a mai ameliorat. Nu a mai nins, iar temperaturile au crescut în majoritatea regiunilor. Gerul s-a domolit și a dispărut treptat din țara noastră.
Urmează acum prima lună de primăvară, iar mulți se întreabă dacă iarna mai revine în România și unde ar mai putea lovi ninsorile. Din păcate pentru cei care își doresc căldură, vremea capricioasă se menține încă.
În zonele de câmpie, prognoza din acest moment nu mai anunță perioade cu zăpezi. Pe de altă parte, mai pot exista zile în care, din cauza răcirii, precipitațiile lichide să fie amestecate de lapoviță și ninsoare.
La deal și la munte, iarna încă va mai fi prezentă o bucată de timp. Astfel, în Brașov de exemplu, ”Babele” din luna martie aduc lapoviță și ninsoare. Se va întâmpla pe data de 1 și 2.
Cel puțin în prima săptămână a primăverii, în stațiunile montane va fi iarnă în toată regula. Iubitorii sporturilor din acest sezon trebuie să știe că la Borșa va ninge abundent în zilele de 5 și 6 martie. Stratul de zăpadă nou depus va trece de 10 cm în zona din Maramureș.
Se vor semnala precipitații solide și la Vatra Dornei, județul Suceava. Primele zile din martie se anunță foarte reci aici. Frigul persistă și în stațiunea Sinaia din Prahova. În prima săptămână din martie vor cădea precipitații aproape zi de zi. Din cauza temperaturilor scăzute, ninsorile vor domina.
Dacă ne uităm în centrul țări, în stațiunea Păltiniș din județul Sibiu, aici va ninge încă de la finalul lui februarie. Apoi, zăpadă vom mai avea și în intervalul 1 – 6 martie, dar și după mijlocul lunii.
În a doua parte a lunii februarie, în Capitală a fost o iarnă de vis. S-a depus un strat de aproape o jumătate de metru de zăpadă, după mai multe zile cu ninsori, apoi a lovit gerul.
Primele zile ale primăverii calendaristice aduc o creștere a valorilor de temperatură. Momentan, prognoza nu mai anunță ninsori și fenomene de iarnă. În schimb, pot fi zile în care să cadă precipitații lichide.
Nopțile mai pot aduce încă valori negative, astfel că riscul de polei mai poate să apară în unele zile. Cele mai mari valori diurne se anunță după 10 – 11 martie, atunci vor fi peste 14 – 15 grade Celsius.