News

Meteorologii au emis cod galben de furtună! Cum va fi vremea în weekend

28.06.2019 | 14:51
Meteorologii au emis cod galben de furtuna Cum va fi vremea in weekend

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting cod galben de furtună, pentru mai multe zone ale țării, vineri la prânz. Meteorologii anunță că vor cădea averse ce vor cumula local 20-25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni. Atenționările sunt valabile până în jurul orei 15.30.

Ce zone sunt sub cod galben de furtună

Zonele vizate sunt Județul Gorj, localitățile Novaci, Crasna, Baia de Fier, Bengești-Ciocadia, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Prigoria, Logrești, Polovragi, Albeni, Bumbești-Pițic, Licurici, Berlești, Alimpești, Săcelu; Județul Vâlcea, localitățile: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Horezu, Mihăești, Berbești, Frâncești, Budești, Fârtățești, Vaideeni, Stoilești, Alunu, Ionești, Tomșani, Galicea, Cernișoara, Orlești, Nicolae Bălcescu, Slătioara, Olanu, Pietrari, Roșiile, Mateești, Popești, Păușești, Tetoiu, Oteșani, Stroești, Grădiștea, Băile Govora, Copăceni, Glăvile, Șirineasa, Livezi, Scundu, Sinești, Lădești, Lăpușata, Roești, Pesceana, Măldărești, Stănești, Mitrofani, Amărăști.

Totodată, o atenționare similară a fost emisă și pentru județul Alba, localitățile: Cugir, Sebeș, Săsciori, Vințu de Jos, Șugag, Pianu, Săliștea, Gârbova, Câlnic, Cut. Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate și se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore, mai precizează specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.

Furtuna va lovi mai multe localități, conform ANM

Cum va fi vremea în weekend

După o perioadă de caniculă și disconfort termic, vremea intră într-un proces de răciere în acest weekend, cu maxime ce nu vor depăși 30 de grade în zona se sud a țării. Sâmbătă, cerul va fi variabil, cu înnorări seara și după-amiaza în regiunile estice, sudice și la munte. Aici este o posibilitate însemnată de precipitații, însoțite de descărcări electrice și internsificări ale vântului.

Duminică, vremea se va încălzi ușor, iar maximele vor atinge și 31 de grade, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 12 și 20 de grade. Cerul va fi în continuare variabil și se pot semnala înnorări upă-amiaza și spre seară în regiunile estice, sud-estice și în zona Carpaților Orientali. În Muntenia și Oltenia ar putea cădea ploi de scurtă durată. Meteorologii estimează că un val de căldură va lovi România undea spre mijlocul săptămânii viitoare.