News

Meteorologii au emis o nouă informare. ANM anunță ploi, vijelii și grindină în toată țara

ANM a emis o nouă informare meteorologică. Sunt anunțate ploi, vijelii și grindină în toată țara.
14.06.2021 | 09:51
Meteorologii au emis o noua informare ANM anunta ploi vijelii si grindina in toata tara
ADVERTISEMENT

Vremea continuă să ne dea bătăi de cap. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că intemperiile se vor manifesta și în aceste zile.

Meteorologii au transmis o informare valabilă începând de luni, 14 iunie, ora 10:00, până miercuri, 16 iunie, ora 23:00. Manifestările de instabilitate atmosferică vor fi prezente în majoritatea zonelor din țară

ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis o nouă informare. ANM anunță ploi, vijelii și grindină în toată țara

„Pe parcursul zilei de luni, 14 iunie,  vor fi averse moderate cantitativ local la munte, în nordul și centrul țării și pe arii restrânse în regiunile sudice unde vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului,” a anunțat ANM.

„Marți și miercuri, 15 și 16 iunie, în est și sud-est vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25 – 50 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala și în celelalte zone, dar pe areale mai mici,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru luni, 14 iunie

Vremea se menține răcoroasă. În nordul, centrul ţãrii şi în zonele montane va fi chiar rece, cerul va fi predominant noros şi va ploua, în special sub formă de averse. Trecător, acestea vor fi însoţite și de descărcări electrice.

În restul zonelor din țară, mai ales după-amiaza şi seara şi pe arii mai restrânse averse vor fi înnorări temporar accentuate. Acestea vor avea şi caracter torenţial şi vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice, îndeosebi în regiunile din sudul României.

ADVERTISEMENT

Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 l/mp, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe alocuri, cu o probabilitate mai mare la munte şi în nordul Moldovei. Condiţiile de grindină, pot apărea izolat, iar, la altitudini de peste 2000 m, poate să apară și lapovița

„Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depăşi 70 – 80 km/h, iar, local şi temporar, în majoritatea zonelor cu viteze de 40 – 50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 şi 23 de grade. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţă,” au mai anunțat meteorologii.

ADVERTISEMENT

Avertizări nowcasting cod roșu și portocaliu în mai multe regiuni din țară

În ultimele zile, meteorologii au emis o serie de avertizări de scurtă durată pentru mai multe zone din țară. Capitala a înregistrat trei alerte de cod portocaliu de vijelie, grindină și averse.

Mai mult, a fost emisă o avertizare de cod roșu de vreme rea. Acesta a fost activă în județele Ilfov, Prahova și Dâmbovița.

16 localități au fost vizate, în seara zilei de duminică, 13 iunie, de vijelii puternice, cu rafale care au ajuns până la 80 – 90 km/k, grindină de dimensiuni medii, descărcări electrice frecvente și averse torențiale ce puteau să depășească 35 – 40l/mp. Locuitorii acestora au fost avertizați prin sistemul Ro-Alert.

ADVERTISEMENT
Tags: