News

Meteorologii, informare de risc crescut de avalanșă la munte. Zonele afectate

10.03.2021 | 19:53
Meteorologii informare de risc crescut de avalansa la munte Zonele afectate
ADVERTISEMENT

Meteorologii de la ANM au emis, miercuri, o informare de risc crescut de avalanșă la munte. Astfel, ca urmare a precipitațiilor însemnate din ultimele zile, în mai multe masive a crescut probabilitatea producerii acestui fenomen extrem de periculos.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în masivul Făgăraș este risc însemnat de avalanșe la peste 1.800 de metri altitudine, fiind vizată zona turistică Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară 2,08 metri.

ADVERTISEMENT

Un risc similar este consemnat și în munții Bucegi, atât la altitudinea de peste 1.800 de metri, cât și sub aceasta.

Risc crescut de avalanșă la munte. Anunțul meteorologilor

ANM a ridicat gradul de risc al avalanșelor la nivelul 3 în masivele Fărăraș și Bucegi. În ultimele ore a nins moderat, iar ninsorile vor continua, la intensitate mai redusă.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, în partea superioară a stratului regăsim un strat de zăpadă proaspătă ce depășește local 10-15 cm, în special pe versanții sudici și care va mai crește ușor. Stratul vechi este consolidat, iar la peste 1800 m înghețat.

”La peste 1800 m, la supraîncărcări, dar izolat și spontan pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări mari în zonele adăpostite cu depozite mai importante.

ADVERTISEMENT

”Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, iar în partea superioară regăsim 10-15 cm depuși peste cruste de gheață, îndeosebi pe versanții sudici.

La supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii pe versanții sudici unde sunt formate acumulări mai importante”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Pericol de avalanșe și în Bucegi

În ceea ce privește masivul Bucegi, ANM anunță că la suprafață s-au depus 10-15 cm de zăpadă proaspătă, atât peste cât și sub 1800 m, îndeosebi pe versanții sudici. Stratul nou s-a depus peste zăpada veche, stabilizată, dar acoperită cu cruste de gheață și peste care poate aluneca cu ușurință.

”În zonă, la supraîncărcări oricât de mici, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici sau medii, care pot aluneca până la altitudini de sub 1800 m.

Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, fiind stabil la bază. În partea superioară a stratului regăsim un strat de zăpadă recentă care pe alocuri depășește 10-15 cm, îndeosebi pe versanții sudici, strat depus peste cruste de gheață, peste care poate aluneca în condiții de supraîncărcare.

Pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii în zonele cu depozite mai mari”, mai informează specialiștii.

ADVERTISEMENT