News

Meteorologii ne avertizează: Ultimii șapte ani sunt cei mai calzi înregistrați vreodată

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a emis un nou raport anual care spune că ne îndreptăm spre un ”teren necunoscut” din punct de vedere climatic.
01.11.2021 | 11:50
Meteorologii ne avertizeaza Ultimii sapte ani sunt cei mai calzi inregistrati vreodata
ADVERTISEMENT

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a susținut duminică că ultimii șapte ani, 2015-2021, să fie anunțați ca fiind cea mai călduroasă din istorie, arătând acest lucru și în raportul realizat anual privind clima mondială, scrie AFP.

Meteorologii: Omenirea va intra într-o perioadă cu calicule ieșite din comun

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a emis un nou raport anual care spune că ne îndreptăm spre un ”teren necunoscut” din punct de vedere climatic și ne așteaptă perioade cu fenomene meteorologice ieșite din comun.

ADVERTISEMENT

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), subliniază că raportul emis ne dezvăluie situația actuală a climei și ”relevă că planeta noastră este pe cale să se transforme sub ochii noștri (…) din adâncurile oceanelor în vârful munților, din cauza efectului inexorabil al topirii ghețarilor și fenomenelor meteorologice extreme, pe toată planeta, iar ecosisteme și populații ale planetei sunt puse în dificultate”.

Raportul arată că numai în 2021 s-au consemnat canicule ieșite din comun pe anumite regiuni continentale precum, în America de Nord și în sudul Europei. Unele exemple clare fiind incendiile de proporții care au ras păduri întregi din Canada și din Siberia, precum și un frig uluitor în centrul SUA, dar și căderi de precipitații extreme în țări din Asia, precum în China, dar și în vestul Europei, în special în Franța, Germania, Țările de Jos și Belgia, dar și o secetă de proporții în insula Madagascar de pe coasta Africii.

ADVERTISEMENT

”Catastrofele continuă să cauzeze pierderi grele, în vieţi omeneşti şi în capitaluri, făcând să dea îndărît progrese în dezvoltare angajate de către ţări”, își exprimă temerile autorii raportului, care remarcă faptul că pregătirea pentru catastrofe nu este suficientă.

Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice

Adaptarea la efectele schimbărilor climatice este unul dintre principalele subiecte ale Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice COP26, care a început încă de duminică în cel mai mare oraș din Scoția, Glasgow.

ADVERTISEMENT

Este deosebit de important având în vedere creșterea nivelului mării, care se accelerează pe măsură ce se topește gheața. Între 2013 și 2021, rata de creștere a oceanelor a fost în medie de 4,4 milimetri pe an, stabilindu-se un nou “record” în 2021.

Se anunță că numai în primele nouă luni ale anului 2021, temperatura medie s-a ridicat cu aproximativ 1,09°C în raport cu era preindustrială. Însă, fenomenul La Niña de la începutul anului 2021 a făcut ca temperatura să scadă pentru o perioadă ceea ce va face ca acest an să nu fie clasat între primele șase locuri.

ADVERTISEMENT

Între 2002 și 2021 a fost depășit pragul temperaturii medii de +1°C

Anii 2015-2021 ar urma să fie înregistrați din nou ca fiind cei mai calzi din istorie. Cu toate acestea, cel mai cald an consemnat vreodată este 2016 și din cauza creșterii temperaturii medii în ultimii 20 de ani, a fost depășit pragul simbolic de +1°C, iar odată cu acesta intrăm și într-o zonă care anunță catastrofe fără precedent, menționează raportul OMM. ”Fenomenele extreme nu mai au nimic excepțional”, afirmă președintele organizației OMM, Petteri Taalas.

”Datele provizorii arată că tendința temperaturilor rămâne să crească. Faptul că media ultimilor 20 de ani a depășit +1°C va marca spiritul delegaților la COP26, care aspiră la menținerea creșterii temperaturilor în limitele stabilite prin Acordul de la Paris”, menționează un cercetător de la Met Office din Marea Britanie, Stephen Belcher, care de altfel, a participat la redactarea raportului.

Acordul de la Paris este sigurul acord care menține o claritate a măsurilor de reducere a emisie a gazelor cu efecte de seră și limitarea încălzirii globale. Doar că, conform tendințelor actuale, experții meteorologi ai ONU (GIEC), anunță că riscul depășirii nivelului de +1,5°C este iminent și va fi atins în 2030 și riscăm să creștem până la un nivel al încălzirii globale de +2,7°C.

ADVERTISEMENT