News

Meteorologii români, anunț important privind norul de fum din zona Cernobîl. Care e direcția de deplasare

Meteorologii români au emis un comunicat în ceea ce privește norul de fum din zona Cernobîl. ANM anunță direcția de deplasare al acestuia în următoarele ore.
19.05.2022 | 20:58
Meteorologii romani anunt important privind norul de fum din zona Cernobil Care e directia de deplasare
ANM, informare privind norul de fum de la Cernobîl. În ce direcție se deplasează. Sursa foto: tylaz.net
ADVERTISEMENT

În urma incendiului de pădure din apropierea centralei de la Cernobîl, un uriaș nor de fum s-a format în zonă. Autoritățile române vin cu clarificări în privința deplasării acestuia.

ANM, informare privind norul de fum de la Cernobîl. În ce direcție se deplasează

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) spune că norul de fum care se deplasează dinspre Ucraina nu reprezintă niciun pericol pentru România și nu sunt deloc modificări ale nivelului de radioactivitate.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, norul din Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.

”Estimări privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina în perioada 19 – 21 mai 2022

ADVERTISEMENT

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h.

Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei.

ADVERTISEMENT

În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, se arată pe site-ul ANM.

Incendiul de la Cernobîl a cuprins zeci de hectare

Autoritățile ucrainene au raportat miercuri că un incendiu a cuprins mai multe hectare de vegetație din zona de excludere de la Cernobîl.

ADVERTISEMENT

Conform Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, flăcările au fost localizate pe o suprafață de 45 de hectare, zeci de pompieri fiind implicați în stingerea focului masiv.

”În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare”, a transmis Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: