News

Metoda eficientă prin care mai mulți români au reușit să înlocuiască apa la PET cumpărată din magazine. Nu mai plătesc nici cei 50 de bani garanție și nu mai sunt nevoiți să returneze ambalaje SGR

Mai mulți români au descoperit o variantă, mai ieftină, prin care pot bea apă bună, fără grija prețului și ambalajului SGR.
13.04.2025 | 10:13
Metoda eficienta prin care mai multi romani au reusit sa inlocuiasca apa la PET cumparata din magazine Nu mai platesc nici cei 50 de bani garantie si nu mai sunt nevoiti sa returneze ambalaje SGR
Românii au găsit metoda prin care pot bea o apă curată, fără să mai plătească pentru SGR. Foto: unsplash.com
ADVERTISEMENT

Românii au început să stea la cozi în weekend pentru apă. Nu este vorba despre niciun magazin, ci despre izvoare. Cele din județul Arad, unele cu apă minerală carbogazoasă, sunt tot mai căutate.

Românii își fac stocuri de apă în weekend

Direcția de Sănătate Publică (DSP) monitorizează 50 de fântâni din mediul rural, din Arad, conform informațiilor obținute de agerpes.ro. Astfel, se fac analize prin rotație, însă și primăriile au obligația de a face măcar un set anual.

ADVERTISEMENT

În anul 2024, DSP a declarat ca fiind sigure pentru consumul de apă doar 16 fântâni publice din cele 50 testate. La celelalte se depășesc unii parametri, fie cei care indică încărcătura bacteriană, fie cei care arată concentrațiile unor substanțe chimice dăunătoare, relatează sursa menționată.

Locuitorii din municipiul Arad au două surse mai apropiate cu apă de izvor. Prima este o fântână amenajată în centrul localității Șiria, iar a doua este la Lipova. Oamenii sunt mulțumiți de faptul că apa este curată.

ADVERTISEMENT

„Apa este foarte bună, nu conține calcar, este foarte curată și o folosim mai ales la aparatele de cafea, pentru că nu se fac depuneri de piatră și nu se strică aparatul. Înainte cumpăram apă din magazin, până să descoperim fântâna”, a spus un bărbat din Arad, conform sursei citate.

De asemenea, oamenii vin și din împrejurimi la Șiria pentru a evita să mai cumpere apă îmbuteliată. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să strângă ambalajele, ca mai apoi să le recicleze pentru a-și recupera bănuții.

ADVERTISEMENT

De altfel, primarul comunei Șiria, Valentin Bot, susține că această fântână este veche de peste 100 de ani. În același timp, aceasta a fost modernizată în 2014. El spune că a fost valorificată încă din 1884 și a fost construită de către un baron local.

ADVERTISEMENT

În cealaltă fântână cunoscută, din Lipova,  apa minerală este considerată cea mai importantă resursă a orașului. Este cunoscută chiar și de turiști, datorită stațiunii Băile Lipova.

În 1928, a primit medalia de aur la o expoziție de apă minerală de la București, când orașul a devenit furnizorul Curții Regale sub brandul „Borvizul de Lipova”, realtează agenția națională de presă. Totuși, primarul orașului a spus că la fântânile din parc curge apa doar când firma folosește un debit mai mic.

„Forajul este concesionat de societatea comercială care îmbuteliază apa, dar există și conducte care duc către locurile din care vizitatorii își iau apă minerală. În aceste locuri nu mai curge permanent. În perioadele în care comenzile firmei sunt mai mari și se exploatează mai mult, e necesar să se asigure debitul din foraj și robineții pentru conductele din parc sunt închiși”, a spus primarul orașului, Florin Pera, pentru agerpres.ro.