News

Metoda inedită prin care autoritățile indoneziene obligă cetățenii să poarte mască. Ce trebuie să facă dacă nu se conformează

18.09.2020 | 10:42
Metoda inedita prin care autoritatile indoneziene obliga cetatenii sa poarte masca Ce trebuie sa faca daca nu se conformeaza
ADVERTISEMENT

Nu doar autoritățile române întâmpină dificultăți când vine vorba să-i convingă pe cetățeni să poarte masca de protecție în această perioadă. În toate colțurile lumii se duc lupte seculare cu cei care fie nu cred în existența virusului, fie au senzația că restricțiile sunt exagerate și vor cu orice preț să le sfideze.

Așa se face că oficialii au început să înlocuiască banalele recomandări cu amenzi usturătoare, în speranța că vor reuși să-i determine să se conformeze. Iar dacă nici această strategie nu funcționează, ar putea încerca să aplice o pedeapsă inedită.

ADVERTISEMENT

A intrat deja în vigoare în zonele rurale din Indonezia și pare să aibă sorți de izbândă, datorită impactului său psihologic. Mai exact, cei care sunt prinși fără mască în spațiile publice trebuie să sape gropi pentru persoanele răpuse de virusul SARS-COV-2.

Autoritățile indoneziene le vin de hac celor care nu poartă mască de protecție

În felul acesta, autoritățile speră ca fiecare cetățean să empatizeze și să înțeleagă rolul pe care îl are în combaterea pandemiei. Măsura a fost aplicată deja în cazul unor bărbați de vârstă mijlocie din districtrul Cerme, situat în Java de est, prinși fără mască în data de 9 septembrie, potrivit informărilor oficiale.

ADVERTISEMENT

Cum purtarea ei este obligatorie în spațiile publice, nici măcar copiii nu scapă nepedepsiți dacă refuză să se conformeze. De altfel, după ce au săpat săptămâna trecută gropile unor persoane răpuse de virus, patru băieți cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani au înțeles gravitatea situației și le-au promis polițiștilor că vor respecta cu sfințenie toate restricțiile.

Cazurile de îmbolnăvire au explodat în ultima perioadă, din cauza atitudinii sfidătoare a populației

Există, însă, un segment de populație care refuză vehement purtarea măștilor și distanțarea fizică, făcând astfel aproape imposibilă misiunea autorităților de a opri răspândirea virusului. Ba chiar sunt extrem de vocale și îndeamnă la încălcarea măsurilor, deși boala a făcut deja aproape 230.000 de victime în această țară.

ADVERTISEMENT

Conform datelor transmise de Ministerul indonezian al Sănătății, peste  160.000 dintre pacienți s-au vindecat, în vreme ce 9100 au încetat din viață. În aceste condiții, guvernul a adoptat o lege care obligă oamenii să poarte măști în spații publice. Pedepsele pentru încălcarea ei rămân, însă la latitudinea autorităților locale.

În Jakarta, un bărbat care refuza să poarte mască a fost obligat să stea într-un sicriu, în public, în timp ce era fotografiat și filmat.

ADVERTISEMENT

Încă nu se poate spune cu certitudine că toate aceste măsuri au dus la sporirea numărului celor care se conformează, dat fiind faptul că statul nu a reușit până acum să aplatizeze curba infectărilor.

ADVERTISEMENT