Life

Metoda inedită prin care se măsoară înălțimea munților. Ce detalii trebuie să știe persoanele care fac astfel de măsurători

Cum se măsoară, de fapt, înălțimea munților. Metoda complexă prin care specialiștii află dimensiunea exactă a acestor forme de relief.
03.09.2024 | 09:39
Metoda inedita prin care se masoara inaltimea muntilor Ce detalii trebuie sa stie persoanele care fac astfel de masuratori
Care este metoda tradițională de măsurare a munților în realitate. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Fie că ești sau nu pasionat de geografie, ai auzit de multe ori detalii despre cei mai înalți munți din lume. În cazul lor, vorbim despre valori imense, însă, te-ai întrebat, vreodată, cum se măsoară munții în realitate.

Care este metoda tradițională de măsurare a munților în realitate

Munții sunt forme de relief ale scoarței terestre, caracterizate prin înălțimi mari, comparativ cu celelalte forme de relief. Înălțimea munților este una precisă, iar pentru a ajunge la astfel de valori, s-au folosit metode inedite de măsurare.

ADVERTISEMENT

Surprinzător sau nu, măsurarea munților în realitate presupune câteva cunoștințe de trigonometrie. Metoda prin care se măsoară munții se numește triangulație, iar pentru a ajunge la valorile pe care le știm deja este necesară cunoașterea mai multor detalii.

Pentru a aflat cât de înalt este un munte, este esențială cunoașterea distanței dintre cele două puncte de pe sol. Apoi, la fel de importante sunt și unghiurile dintre aceste două puncte, dar și distanța de la ele la vârful muntelui.

ADVERTISEMENT

Măsurarea propriu zisă a muntelui începe de la nivelul mării. Persoana care se ocupă de măsurarea înălțimii muntelui trebuie să știe foarte bine altitudinea punctului de observație față de nivelul mării. Nicio măsurare nu poate începe fără să se cunoască și curbura Pământului.

Pentru a măsura unghiurile menționate anterior, specialiștii se folosesc de un instrumente special, numit teodolit. Acesta seamănă cu un telescop și poate măsura cu precizie atât unghiurile orizontale, cât și pe cele verticale.

ADVERTISEMENT

Munții se mai pot măsura și cu ajutorul metodelor inovative din prezent

Pentru a obține înălțimea finală a muntelui, se folosesc regula sinusurilor și formula lui Heron. Cu alte cuvinte, dacă avem două unghiuri și lungimea unei laturi, cu ajutorul formulelor se poate afla înălțimea muntelui.

Aceasta este metoda tradițională de măsurare a înălțimii unui munte. În prezent, tehnologia a ușurat acest proces și a oferit specialiștilor tehnici de măsurare cu ajutorul GPS-ului.

ADVERTISEMENT

Sistemele GPS se folosesc de semnalele primite de la mai mulți sateliți pentru a determina poziția și altitudinea exactă. Însă, indiferent de metodele folosite, pot apărea și unele erori de măsurare.

Cele mai frecvente erori sunt cauzate de nivelul mării. Deși se spune că acesta este constant la nivel global, unii factori îl pot perturba. Curenții oceanici sau efectele gravitaționale pot influența nivelul mării.

De asemenea, sistemele GPS pot avea erori de măsurare. De cele mai multe ori, aceste erori sunt cauzate de reflexiile semnalelor sau de condițiile meteo.

ADVERTISEMENT
Tags: