Observând că musulmanii sunt mai darnici în timpul Ramadanului (n.r. – sărbătoare care marchează comemorarea istoriei sacre a Islamului), liderii cerșetorilor au luat o decizie foarte inspirată pentru bugetul lor.
Astfel, femeile și copiii au fost îmbrăcați în haine specifice musulmanilor și au fost plasați strategic în fața moscheilor. Efectele au fost cele scontate, iar câștigurile nu au întârziat.
Într-o zi proastă, un cerșetor aduna minimum 300 de euro și dacă avea succes cu rolul său, putea ajunge și la 500 de euro. Și cum Ramadanul a început la 1 aprilie și s-a terminat la 1 mai, veniturile grupării de cerșetori au fost uriașe.
Conform informațiilor jurnaliștilor de la jurnalemigrant.com, suma uriașă câștigată de cerșetoarele românce și copiii lor a ajuns la 130.000 de euro. Totul a mers bine pentru escroci până la intervenția polițiștilor din Aulnay-sous-Bois.
Observând activitatea intensă a cerșetorilor, oamenii legii au decis să îi supravegheze. Așa au constatat care era strategia cerșetorilor. Astfel, persoanele care cerșeau erau aduse zilnic cu mașini în locurile în care urmau să profite de mila trecătorilor.
După aproximativ 10 ore, ei erau recuperați de pe stradă și urma numărarea banilor. În cele din urmă s-a descoperit că respective rețea de cerșetori începuse activitate în 2020.
Copiii și femeile care mergeau la cerșit se îmbrăcau ca musulman mai ales în perioada Ramadanului și mergeau mai ales în fața moscheilor. În timpul perchezițiilor de luni au fost confiscați 62.000 de euro în numerar. Conform sursei citate, de la începutul acestui an, liderii rețelei au făcut zece transferuri de câte 2.000 de euro în România.
Câțiva dintre ei dețin mai multe imobile în România. În ciuda evidențelor, unii inculpați au susținut că o parte dintre fonduri provin din fondul de alocații familiale (CAF). Alții au spus că transferurile CAF le-au permis să-și plătească chiria în Franța.
Minorii trimiși la cerșit au vârste cuprinse între 8 și 12 ani, iar la audieri micuții au povestit că uneori stăteau de dimineața până la miezul nopții în fața moscheilor. Unul dintre ei preferă să meargă la școală, dar părinții au insistat că e mai bine să cerșească. Copiii au fost încredințați serviciilor de asistență socială din Bobigny.
Doi adolescenți în vârstă de 17 ani sunt urmăriți penal și sunt considerați locotenenții liderilor rețelei, responsabili cu monitorizarea copiilor și a femeilor. Parchetul din Bobigny a solicitat arestarea preventivă pentru șase dintre suspecți, acuzați de trafic de persoane, conspirație infracțională și privare de îngrijire a minorilor. Liderii rețelei riscă până la 20 de ani de închisoare.