News

Metoda prin care hoții te lasă fără bani în cont, folosindu-se chiar de telefonul tău. Ai grijă dacă vezi aceste semne

Hoții au aflat noi metode de a-ți goli conturile. Ai grijă la semnele pe care ți le transmite propriul tău telefon.
04.01.2025 | 07:34
Metoda prin care hotii te lasa fara bani in cont folosinduse chiar de telefonul tau Ai grija daca vezi aceste semne
O nouă metodă de fraudare presupune accesarea cartelei SIM a telefonului mobil / sursa: Pexels
ADVERTISEMENT

Metoda prin care hoții te pot lăsa fără bani, chiar prin intermediul propriului tău telefon, nu este nouă, însă infractorii cibernetici caută mereu noi forme prin care să te păgubească mai ușor.

Noua fraudă prin cartela SIM din telefonul mobil

Totuși, dacă ești atent, îți poți salva datele personale și banii din conturi dacă ești atent la unele semnele pe care ți le dă dispozitivul.

ADVERTISEMENT

Poliția din Spania a emis avertizări printre cetățeni în speranța că aceștia vor fi mai informați și se vor păzi mai bine de infractorii cibernetici. Mai exact, sfaturile autorităților se referă la unele semne pe care le oferă chiar telefonul mobil.

De exemplu, dacă telefonul tău nu îți mai dă voie să te conectezi la internet sau să suni pe cineva, este posibil ca un infractor cibernetic să îți umble în aparat după date sensibile sau bani. Într-un caz de acest gen este foarte important să îți verifici de îndată contul bancar și să te asiguri că ai blocat conturile în cazul în care nu ți-au fost sustrași bani.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii spanioli transmit că frauda prin intermediul SIM swapping este una dintre cele mai noi metode de fraudă cibernetică, existând deja mai multe victime. Această modalitate presupune mai multe tehnici, cum ar fi phishing, atacuri malware sau monitorizarea rețelelor sociale. Ulterior se reușește clonarea cartelei SIM și instalarea ei pe un alt dispozitiv.

Semnalele la care trebuie să fii atent

Odată accesat numărul de telefon mobil, infractorii cibernetici îl pot folosi pentru a extrage informații confidențiale, cum ar fi parole și coduri de permisiune către aplicațiile mobile de banking. În cel mai rău caz, pot fi efectuate transferuri sau solicitate împrumuturi instantanee.

ADVERTISEMENT

Un alt prim indiciu necesar de luat în seamă în ceea ce privește funcționalitatea telefonului tău mobil este acela că nu poți face apeluri și nici nu poți trimite mesaje text. Asta se întâmplă atunci când infractorii deja ți-au dezactivat cartela SIM și se folosesc după bunul plac de numărul tău de telefon, după cum explică 20min.es.

Alt semnal de alarmă este atunci când dispozitivul te anunță despre activarea cartelei SIM pe un alt dispozitiv, lucru ce clar ar trebui să te pună în alarmă, dar fiind faptul că nici nu ți-ai scos cartela din telefon, deci nu ar fi avut cum să aibă activitate într-un alt dispozitiv.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fii atent dacă datele de autentificare pentru conturile bancare online sunt încă funcționale. Dacă nu mai poți accesa aplicațiile mobile de banking, trebuie să contactezi entitatea bancară cât mai repede pentru a verifica dacă ai fost sau nu victima unei fraude cibernetice.

ADVERTISEMENT