Sărbătorile de iarnă înseamnă mese bogate și multe bunătățuri, iar tentația de a mânca mai mult ca de obicei este mare. Din fericire, medicul nutriționist Mihaela Bilic ne dezvăluie câteva trucuri simple prin care să ne bucurăm de toate preparatele tradiționale fără să ne facem griji pentru siluetă.
Nu trebuie să renunțăm la niciuna dintre mâncărurile preferate în perioada sărbătorilor, ne liniștește nutriționista Mihaela Bilic. Secretul stă în câteva reguli simple pe care chiar și ea le respectă de fiecare dată când stă la masă.
În primul rând, ar fi bine să începem masa cu o supă sau o salată de legume crude, care să umple stomacul. De asemenea, ea spune să bem apă în timpul mesei și să mestecăm bine mâncarea, cam de 30 de ori fiecare înghițitură. Corpul are nevoie de 10-15 minute să-și dea seama că s-a săturat.
„Începeți întotdeauna cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.
Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne saturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame…asta ca să mai demolăm un mit!”, a spus Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV, conform spectacola.ro.
Experta în nutriție mai aduce în discuție și dimensiunea farfuriei, care nu ar trebui să depășească 25 de centimetri în diametru. Studiile arată că mâncăm automat mai mult atunci când folosim farfurii mari. De altfel, este bine să evităm platurile puse la mijlocul mesei, pentru că ne tentează să mai adăugăm câte ceva în farfurie.
În continuare, Mihaela ne sfătuiește să gustăm câte puțin din fiecare și să continuăm doar cu ce ne place cu adevărat.
„Iar dacă sunt multe preparate care vă fac cu ochiul, gustați un pic din toate și apoi mâncați doar din cele care sunt bune cu adevărat. De multe ori mâncarea arată mai bine decât gustul, nu vă lăsați păcăliți de aparențe! Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr (…)”, a explicat specialista, conform sursei citate.
La final, în loc să încheiem masa cu desert, mai bine bem o cafea. Aceasta ajută la digestie și reduce pofta de dulce. Dacă totuși vrem ceva dulce, e mai bine să-l mâncăm separat de masă, ca să ne putem bucura de el pe îndelete. Și pentru că e sezon, merge și un vin fiert, mai spune ea.