Cum poți să scapi mai repede de creditul ipotecar. Deși pare simplu, mulți nu sunt conștienți de această metodă sau nu știu cum să o aplice corect. Despre ce e vorba.
Mulți români se simt copleșiți de ratele lunare care par să dureze o veșnicie. Dar există o metodă mai puțin cunoscută care te poate ajuta să scapi mai repede de această povară financiară. Deși puțini o folosesc, strategia simplă poate face o diferență uriașă pentru buzunarul tău. Află trucul financiar.
În contextul actual, când prețurile locuințelor sunt în continuă creștere, tot mai mulți români se văd nevoiți să acceseze credite ipotecare pentru a-și cumpăra o casă. Însă puțini știu că există o metodă eficientă prin care pot reduce semnificativ perioada de rambursare și suma totală plătită băncii. Este vorba despre rambursarea anticipată a creditului, o strategie simplă pe care mulți o ignoră sau nu o înțeleg pe deplin.
Pe ce se bazează, de fapt, această metodă? Ei bine, tot ce trebuie să faci este să plătești mai mult decât rata lunară obligatorie, ori de câte ori îți permiți. Poate părea contraintuitiv să dai mai mulți bani decât trebuie, dar pe termen lung, această strategie aduce economii substanțiale.
Chiar și sume mici, plătite în plus în mod regulat, pot face o diferență uriașă. De exemplu, dacă adaugi echivalentul a 10% din rata ta lunară în fiecare lună, ai putea scurta durata creditului cu câțiva ani buni.
Există mai multe modalități de a aplica această strategie. O variantă populară este să adaugi lunar, peste rata obișnuită, valoarea principalului din luna următoare. Astfel, durata creditului se poate reduce la jumătate. O altă opțiune este să plătești o sumă fixă în plus în fiecare lună. De exemplu, potrivit ziare.com, la un credit de 297.900 lei pe 30 de ani, o plată anticipată lunară de 1.900 lei peste rată ar putea reduce durata creditului cu 21 de ani!
Este important de menționat că aceste plăți anticipate trebuie făcute corect. Nu e suficient să depui pur și simplu o sumă mai mare în cont. Trebuie să informezi banca sau să folosești opțiunea specifică din aplicația bancară pentru a marca suma ca rambursare anticipată, spune Irina Chițu, directoarea comparatorului bancar FinZoom.ro, pentru Panorama.
O alternativă la această metodă este să iei un credit pe o perioadă mai scurtă de la bun început. De exemplu, un credit pe 15 ani în loc de 30 va avea o rată lunară mai mare, dar suma totală plătită la final va fi semnificativ mai mică. Această opțiune presupune un efort financiar mai mare lunar, dar constant pe toată perioada.