Alegeri 2024

Metoda prin care românii sunt înșelați la raft. Ciolacu: „E o scumpire camuflată si nejustificată economic”

Ciolacu spune metoda prin care românii sunt înșelați la raft. „E o scumpire camuflată si nejustificată economic sub ambalaj foarte asemănător”
09.05.2024 | 16:39
Metoda prin care romanii sunt inselati la raft Ciolacu E o scumpire camuflata si nejustificata economic
Guvernul pregătește noi reglementări pentru producători / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premiereul Marcel Ciolacu a declarat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că unii comercianți au scăzut gramajul unor produse dat au lăsat prețul la fel. Ciolacu a propus o reglementare prin care producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat.

Marcel Ciolacu: „Este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că a remarcat ceea ce a numit o „formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”. Este vorba, a explicat premierul, că pe rafturi apar produse cu gramaj mai scăzut dar cu prețul menținut la fel.

ADVERTISEMENT

„Încep cu un subiect care, din păcate, este tot mai prezent în statele europene și pare că a ajuns și la noi: faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Măsuri după modelul Francez

Premierul a cerut o intervenție de urgență a autorităților de control și a anunțat că, în paralel, se va pregăti o reglementare, după modelul din Franța, prin care reducerea gramajului să fie semnalată vizibil pe ambalajul produselor, dacă prețul nu s-a modificat, și sancțiuni drastice în caz de nerespectare.

ADVERTISEMENT

„Este de fapt o scumpire ‘camuflată’ si nejustificata economic sub un ambalaj foarte asemănător. Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent! Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a spus Marcel Ciolacu.

Tehnica „shrinkflation”

Fenomenul gramajului redus – preț la fel de mare, denumit „shrinkflation” constă în reducerea dimensiunii unui produs, menținând (sau chiar crescând) prețul acestuia. Este o tehnică legală de marketing care tinde să se răspândească în perioadele de inflație ridicată și pe care premierul Marcel Ciolacu dorește să îl interzică.

ADVERTISEMENT

Fenomenul a luat amploare după pandemia Covid-19. Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii atunci când produsele au fost reduse în gramaj fără o reducere corespunzătoare a prețurilor, într-un efort de a combate fenomenul de „shrinkflation”, a declarat în aprilie, ministerul francez de Finanțe.

Acest fenomen a devenit o problemă atât pentru consumatori, cât și pentru guverne, deoarece gospodăriile s-au luptat să facă față scăderii puterii de cumpărare din cauza inflației în creștere din ultimii ani.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Toți românii sunt obligați. 27 mai este ultima
Toți românii sunt obligați. 27 mai este ultima
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi