Decizia crucială pe care putea-o lua Ucraina. Guvernul de la Kiev ar putea lua în calcul reducerea vârstei minime pentru mobilizarea militară la 18 ani, pentru a compensa deficitul de personal necesar în armată, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului, citat de Reuters.
Oficialul a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, că Ucraina nu recrutează și nu formează suficienți soldați pentru a face față cerințelor actuale, notează Agerpres.
„Nevoia acum este de trupe”, a subliniat el. „Ruşii progresează, înaintează constant în est şi încep să împingă liniile ucrainene în Kursk (…) Prin urmare, mobilizarea şi creştere efectivelor pot face o diferenţă semnificativă în acest moment dacă privim situaţia de astăzi pe câmpul de luptă”, a explicat responsabilul american.
Războiul declanșat de invazia Rusiei s-a transformat într-un conflict prelungit și devastator, în care ambele părți înregistrează pierderi masive de vieți omenești, informații pe care încearcă să le țină ascunse de opinia publică.
Deși Rusia se bazează în principal pe recrutări voluntare, Ucraina a impus măsuri mai stricte de mobilizare. Acestea au generat valuri de încercări de a părăsi ilegal țara, cazuri de corupție și proceduri de recrutare controversate, uneori folosind metode dure pentru a forța oamenii să se alăture armatei, mai scrie sursa citată.
În luna mai, președintele Volodimir Zelenski a semnat un set de legi care simplifică procesul de încorporare și introduc sancțiuni mai aspre pentru cei care încearcă să evite serviciul militar. Tot atunci, vârsta maximă pentru recrutare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.
În acest moment, armata ucraineană desfășoară un program ambițios, vizând recrutarea a 160.000 de soldați noi pentru a suplimenta trupele obosite și diminuate de pe câmpul de luptă. Totuși, procesul este considerat ineficient și afectat de corupție, ceea ce complică atingerea acestui obiectiv.
Pe frontul din estul Ucrainei, săptămâna trecută, trupele ruse au avansat și au ocupat aproximativ 235 de kilometri pătrați, marcând cel mai mare câștig teritorial al acestui an. De asemenea, forțele ruse au recâștigat aproape jumătate din teritoriul pierdut în regiunea rusă de frontieră Kursk, unde armata ucraineană lansase o ofensivă neașteptată în luna august, a mai precizat Agerpres.
Această acțiune a Ucrainei avea scopul de a forța Rusia să își redirecționeze trupele pentru a apăra teritoriul propriu, reducând presiunea asupra frontului estic. Cu toate acestea, deși Rusia a relocat zeci de mii de soldați în Kursk, trupele sale au continuat să mențină ofensiva pe teritoriul ucrainean