Disperarea după bani a unor români pare să nu mai aibă limite. Polițiştii se confruntă acum cu o perioadă în care sunt raportate tot mai multe cazuri de furturi inventate.
Oamenii legii au început să primească reclamații de la șoferi privind dispariția oglinzilor ori a altor piese din caroseria maşinii, dar surpriza este că ancheta îi indică răspunzători chiar pe ei, conform Observator. Se pare că oamenii vor, de fapt, să ia bani de la companiile care le-au asigurat mașinile. Ce nu știu ei este că riscă să ajungă la închisoare.
Este și cazul unui bărbat din Arad și-a avariat intenționat mașina pentru a simula un furt. A scos roțile și diverse părți de caroserie, apoi a spart un geam, după care s-a dus la Poliție să raporteze „furtul.” Cu toate acestea, polițiștii au descoperit piesele care lipseau chiar la domiciliul său. Brokerii de asigurări susțin că astfel de tentative de fraudă s-au înmulțit în acest an.
„La nivel de țară sunt destule, în special la mărcile scumpe. Există și o piață neagră a acestor subansamble, care apar pe diverse platforme online de vânzare”, spune pentru Observator Marius Constantinescu, broker asigurări.
Oamenii legii semnalează apariția unui fenomen îngrijorător. În anumite zone, astfel de reclamații false apar săptămânal. Șoferii încearcă să obțină despăgubiri sub pretextul unui furt fictiv, sperând să primească o sumă consistentă de la companiile de asigurări prin intermediul polițelor CASCO.
„Îi achită asiguratului despăgubirea, cu condiția ca poliția să confirme furtul și cum spuneam, asiguratul să declare la poliție acest furt”, spune Marius Constantinescu, broker asigurări.
Pentru a evita să atragă atenția asigurătorilor, acești șoferi inventivi nu raportează furturi care ar duce la despăgubiri mari. În schimb, preferă scenarii mai credibile, dar care pot aduce totuși câștiguri substanțiale. Cel mai frecvent, piesele „furate” sunt componente auto ușor de demontat, precum oglinzile laterale, antenele, emblemele de pe mașină sau catalizatoarele.
Catalizatoarele, în special, sunt atractive datorită metalelor prețioase din compoziție, care le conferă o valoare ridicată, uneori ajungând la câteva sute de euro, mai scrie sursa citată. Totuși, cei care raportează astfel de furturi fictive riscă mult, deoarece mulți dintre aceștia sunt prinși ulterior încercând să vândă piesele pe care le-au declarat „furate.”
„Încadrarea juridică este cea de înșelăciune, dar evident acest atribuit îi revine organului de urmărire penală. Pedepsele, în forma simplă, sunt destul de reduse. Însă în forma agravată pot ajunge până la 5 ani de închisoare. În cazul în care vorbim de săvârșirea unei infracțiuni de fals, pedepsele pot fi până la trei ani cu executare”, explică Daniel Manolache.