News

Metoda simplă prin care o consultantă în fonduri europene a înșelat mai mulți oameni de afaceri cu peste un milion de lei

O femeie din Brașov, consultant în fonduri europene, a înșelat mai mulți oameni de afaceri din localitate cu peste un milion de lei
04.02.2023 | 10:44
Metoda simpla prin care o consultanta in fonduri europene a inselat mai multi oameni de afaceri cu peste un milion de lei
Femeia care a pus la cale înșelăciunea este o recidivistă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a femeii acuzată de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată, participație improprie la fals informatic în formă continuată și alterarea integrității datelor informatice.

Cum erau păcăliți oamenii de afaceri cu atragerea de proiecte europene

Seria de înșelăciuni a început în anul 2021, atunci când suspecta reținută de către procurorii DIICOT împreună cu mai mulți complici a deschis o societate comercială de consultanță în atragerea proiectelor cu finanțare europeană. Potențialilor clienți, și viitori păgubiți, le era prezentat un portofoliu fals cu numeroși clienți ale căror proiecte fuseseră admise în trecut.

ADVERTISEMENT

Potrivit DIICOT Brașov, această metodă a funcționat în a atrage mai mulți oameni de afaceri să plătească pentru serviciile societății administrate de inculpată, care nu avea nicio experiență în elaborarea acestui tip de proiecte.

„La începutul anului 2021, pe raza municipiului Brașov, a fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune prin atragerea unor clienți care își doreau să acceseze fonduri europene, dispuși să plătească diferite sume de bani pentru consultanță.

ADVERTISEMENT

În acest scop, a fost folosită o societate comercială administrată de un inculpat, clienților fiindu-le prezentată ca având în portofoliu numeroși clienți ale căror proiecte au fost admise în trecut, situație care nu corespundea adevărului.

În această modalitate au fost atrași mai mulți clienți care au semnat contracte de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare obținerii de fonduri europene, chiar dacă era evident că proiectele lor nu îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă proiectele erau respinse la finanțare, inculpații au recurs la o metodă banală prin care i-au indus în eroare pe oamenii de afaceri. Aceștia pur și simplu au falsificat scrisorile de respingere, făcându-i să creadă că proiectele lor au fost aprobate, determinându-i astfel să încheie noi contracte de consultanță.

„După respingerea proiectelor, membrii grupului infracțional organizat au modificat scrisorile de respingere, creând impresia că acestea sunt de aprobare, și le-au trimis persoanelor vătămate pentru a-i induce în eroare și a le determina să încheie în continuare noi contracte de consultanță sau să le recomande serviciile și altor cunoștințe/parteneri de afaceri”, au mai transmis procurorii DIICOT.

ADVERTISEMENT

Prejudiciu de peste un milion de lei

Autoritățile susțin că prin această metodă grupul infracțional a reușit să păcălească nu mai puțin de 19 oameni de afaceri din Brașov, cărora le-a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de peste un milion de lei.

Potrivit procurorilor DIICOT femeia care a condus grupul infracțional, și căreia i-au fost aduse mai multe acuzații, este o recidivistă. Autoritățile susțin că femeia este cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals informatic în formă continuată (19 acte materiale) și alterarea integrității datelor informatice (33 acte materiale), infracțiuni comise în stare de recidivă.

Tribunalul Brașov a dispus arestul preventiv în cazul acesteia, iar alți doi suspecți sunt cercetați sub control judiciar.

„La data de 27.01.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov care a dispus arestare preventivă a inculpatei. În cauză se efectuează cercetări față de alți doi inculpați (fața de unul dintre aceștia fiind anterior dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore) cu privire la care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

ADVERTISEMENT
Tags: