Life

Metodele banale care îți mențin creierul sănătos și te ajută să trăiești mai mult. Unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi ai lumii a dezvăluit ce trebuie să faci

Pentru a se menține sănătos, creierul are nevoie de câteva lucruri care să-l ajute. Un celebru neurolog ne arată metodele simple prin care creierul poate funcționa optim.
23.12.2023 | 22:04
Metodele banale care iti mentin creierul sanatos si te ajuta sa traiesti mai mult Unul dintre cei mai cunoscuti neurochirurgi ai lumii a dezvaluit ce trebuie sa faci
Obiceiurile care pot îmbunătăți sănătatea creierului/ sursa foto: freepik
ADVERTISEMENT

Rahul Jandial, unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi din lume, a dezvăluit care sunt metodele banale care îți mențin creierul sănătos și te ajută să trăiești mai mult. Mulți nu s-ar fi gândit niciodată la ele!

Metodele care ne mențin creierul într-o stare bună

Celebrul neurochirurg american, Rahul Jandial, a prezentat, într-un interviu excepțional pentru Antena 3, cele mai eficiente metode de menţinere a sănătăţii creierului. Dacă le respectăm, putem trăi și mai mult!

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce anii trec, apar și problemele cognitive. Totuși, ele pot fi întârziate sau chiar prevenite prin introducerea unor obiceiuri bune în rutina zilnică. Rahul Jandial a explicat că creierul uman este ntotdeauna pornit, în timpul zilei, dar și când dormim. Pentru a-l menține cât mai sănătos, este esențial să punem în aplicare câteva metode. Iată care sunt acestea!

Mersul pe jos ajută la menținerea sănătății creierului

Conform expertului, mersul pe jos în pas vioi de câteva ori pe săptămână e varianta ideală pentru a ține creierul pe linia de plutire. A dat chiar și câteva exemple despre cum funcționează acesta când mergem pe jos.

ADVERTISEMENT

„Creierul are propria lui farmacie. Exerciţiile fizice sunt cheia care deschide această farmacie, iar creierul îşi face propria curăţare. Creierul are proprii săi fertilizatori şi atunci când faci exerciţii fizice, un pic mai mult decât făceai înainte, eliberează aceşti fertilizatori. Deci, exercițiile fizice eliberează îngrășământ pentru creierul tău şi acesta e un mod practic de a ne gândi la utilitatea exerciţiilor fizice.

Consumul de acizi grași

În ultimii ani, oamenii de știință au început să se concentreze mai mult pe activitatea creierului. De aceea, Rahul Jandial recomandă oamenilor să consume mai mult pește, pentru că acesta este bogat în Omega 3. Recomandată este și dieta mediteraneeană, despre care se spune că ar preveni demența.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce îmi place să le explic oamenilor este că această dietă are în ea ceva foarte bun pentru noi, pentru creierul nostru. Şi anume acizi graşi din peşte. Dar ingredientul este Omega 3. Este grăsimea bună. Și astfel aceste concepte abstracte încerc să le ancorez în biologie. Și în ceea ce am văzut în chirurgie  şi în știință.

Aşadar, atunci când ne gândim la Omega 3 ca fiind o grăsime bună, ne gândim la ea ca la un izolator care ajută neuronii, le sporeşte eficienţa şi viteza de reacţie. Studiind un grup mare de oameni care au ţinut dieta mediteraneeană, aceştia s-au dovedit a avea rate mai mici de demenţă, de Alzheimer.”, a mai precizat specialistul, în interviul de la Antena 3. 

ADVERTISEMENT

Puzzle-urile țin atenția trează

De asemenea, simţurile și gândirea sunt un tip unic de exerciţiu pentru creier. Rahul Jandial a mai precizat că anumite exerciții de gândire ne pot ajuta să ne folosim creierul într-un mod mai bun și sănătos.

„Trebuie doar să îl folosești puțin mai mult decât acum câteva săptămâni, decât acum câțiva ani în urmă. E important să menţii creierul angajat în gândire şi în emoţie, orice înseamnă asta pentru tine, situaţii sociale, puzzle-uri, e treaba fiecăruia”, a mai completat Rahul Jandial.

ADVERTISEMENT
Tags: