News

Metodele prin care îți poate fi furată parola în mai puțin de o oră. Ce trebuie să faci neapărat ca să te protejezi

Hackerii au la îndemână multiple modalități prin care fură informații esențiale ale userilor. Metodele prin care o parolă poate fi furată și cum ne putem proteja de acest pericol.
05.03.2023 | 10:01
Metodele prin care iti poate fi furata parola in mai putin de o ora Ce trebuie sa faci neaparat ca sa te protejezi
Metodele prin care îți poate fi furată parola în mai puțin de o oră. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În prezent, parola este un mijloc prin care ne securizăm absolut tot ceea ce facem în online. Vorbim aici de conturile de sociale media pe care le folosim, dar și de conturile pe care le avem pe diferite site-uri sau la băncile unde ne deținem economiile și veniturile.

Hackerii au mai multe metodele prin care pot fura o parola

Deși ne securizează viața personală sau sumele de bani pe care le deținem, aceste parole se pot transforma și în uriașe vulnerabilități. De ce se întâmplă asta? Răspunsul e simplu: în ultimii ani, hackerii au descoperit numeroase metode prin care pot sparge aceste parole, într-un timp foarte scurt.

ADVERTISEMENT

Imediat cum fac rost de parolele oamenilor, acești infractori cibernetici pot accesa conturile utilizatorilor și datele personale și financiare care se află pe ele. Foarte mulți hackeri sparg parolele și conturile pentru ca ulterior să le vândă mai departe, către alți infractori care le folosesc pentru a fura datele utilizatorilor.

Indiferent cât e de complexă, o parolă poate fi spartă, uneori, în aproximativ o oră. Metodele prin care hackerii pot să ne fure aceste date sunt numeroase și, din păcate, în ultimii ani tot mai mulți cad în plasa acestor strategii.

ADVERTISEMENT

Pericolul uriaș din spatele acțiunilor de phising

Nu de puține ori, Poliția Română a emis alerte cu privire la așa numitele acțiuni de phising ale hackerilor. În aceste cazuri, infractorii online se prezintă oamenilor ca reprezentanții unor companii sau organizații oficiale, precum și apropiați din familie și prieteni.

Un email-ul sau un mesaj care poate fi trimis pe orice site de socializare, care poate să pară autentic, va include un link sau un atașament ce implică un risc ridicat. În momentul în care un astfel de link sau atașament este accesat, userul descarcă fără să știe un malware periculos. În final, hackerii îți pot fura parola în mai puțin de 1 oră.

ADVERTISEMENT

O altă modalitate de furt rapid al parolei este forțarea ei. În ultimii ani s-a constatat că cei mai mulți oameni folosesc parole pe care le pot reține ușor. În plus, ele sunt folosite pe mai multe site-uri și platforme.

Conștienți de acest lucru, hackerii încearcă des să forțeze spargerea parolei. Ei introduc un volum mare de parole care au fost sparte în trecut într-un software automat. Acesta, la rândul său, încearcă aceste parole pe un număr mare de site-uri, în căutarea unei combinații care funcționează. Rezultatul: hackerii vor debloca mai multe conturi cu o singură parolă, notează site-ul useit.ro.

ADVERTISEMENT

În furtul de parole poate juca un rol important și un mijloc simplu: ghicitul. Sunt mulți pirați online care aleg să ghicească parola, cu unele dintre cele mai comune combinații. De exemplu, în urmă cu trei ani, cea mai comună parola la nivel global a fost 123456, urmată de 123456789. Hackerii încearcă întâi aceste parole foarte comune, iar șansele să aibă succes sunt uriașe.

Ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Fiecare dintre noi avem ”arme” pentru a ne proteja de hackeri. Specialiștii ne sfătuiesc să folosim parole puternice și unice pentru toate conturile. Cu alte cuvinte, e important să nu folosim aceeași combinație pentru conturile financiare, email și rețelele de socializare.

De asemenea, cei ce se tem de infractorii online, pot folosi autentificarea în 2 pași, pentru toate conturile. În cazul în care ai fost anunțat că ți-a fost spartă parola, trebuie să o schimbi imediat.

Nu în ultimul rând, experții recomandă doar folosirea site-urilor htttps pentru introducerea parolelor. Și, cum periodic ne amintesc și cei de la Poliția Română, e important să nu accesăm link-uri sau să deschidem atașamente din email-uri pe care nu le recunoșteam.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero...
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero taxe pe afaceri
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis...
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo până în 4 august
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu...
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu ce argumente
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!