ADVERTISEMENT
News

Metodologia pentru decontarea transportului elevilor, publicată în Monitorul Oficial. Suma maximă primită de elevi

Metodologia pentru decontarea transportului elevilor a fost publicată în Monitorul Oficial. FANATIK vă spune care este suma maximă primită de elevi
Autor: Cerasela Stafie | 21.07.2021 | 21:32
Metodologia pentru decontarea transportului elevilor, publicată în Monitorul Oficial. Suma maximă primită de elevi
Metodologia pentru decontarea transportului elevilor, publicată în Monitorul Oficial. Suma maximă primită de elevi Colaj: Fanatik

Metodologia pentru decontarea transportului elevilor a fost publicată în Monitorul oficial marți seara, 20 iulie. S-a întâmplat cu o zi mai târziu decât ar fi trebuit.

ADVERTISEMENT

Pe numele ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost depusă o plângere penală, de către o asociație de elevi. Acestuia i s-a reproșat că a întârziat publicarea normelor de aplicare a Ordonanței 50/2021 cu privire la decontarea cheltuielilor de transport.

Metodologia pentru decontarea transportului elevilor, publicată în Monitorul Oficial. Suma maximă primită de elevi

„Ordinul privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu” a intrat în vigoare. Potrivit acestuia, elevii beneficiază de plata navetei, în funcție de distanța pe care o au de parcurs.

ADVERTISEMENT

Astfel, suma maximă pe care o pot încasa este 171 lei pe lună, pentru cea mai mare distanță, adică 50 de kilometri.

De cealaltă parte, suma minimă decontată este de 30 de lei. Aceasta se aplică pentru distanțe de trei kilometri.

ADVERTISEMENT

Pentru distanțele cuprinse între trei kilometri și 50 de kilometri, se calculează suma minimă plus trei lei pentru fiecare kilometru parcurs.

Pentru elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, se vor deconta opt călătorii dus-întors pe semestru. În plus, toți cei care beneficiază de decontarea navetei pot solicita banii în avans, la instituțiile de învătământ unde studiază.

ADVERTISEMENT

Amintim că autoritățile din România au decis ca toți elevii să beneficieze de transport gratuit la școală, chiar dacă învață în localitatea în care locuiesc sau nu. Cadrul legal a fost reglementat prin OUG 50/2021. Experții sunt de părere că gratuitatea transportului va descuraja abandonul școlar.

Ministrul Educației, dat în judecată de Asociațiile de elevi

Pe numele lui Sorin Cîmpeanu a fost depusă o plângere penală. Elevii îl acuză pe ministru de abuz în serviciu, întrucât nu a pubicat metodologia în Monitorul Oficial la timp și a încălct Ordonanța de Urgență.

ADVERTISEMENT

„Suntem nemulţumiţi deoarece acesta, de foarte multe ori, a dat dovadă de dezinteres faţă de transportul elevilor şi asigurarea transportului gratuit al elevilor. Mai mult, la momentul actual, în urma adoptării unei OUG prin care se modifică şi se reintroduce procedura de decont a navetei elevilor, a fost prevăzut faptul că, la termen de 30 de zile de la adoptarea ordonanţei, ministrul va adopta, prin ordin de ministru, o anumită metodologie de decontare. Au trecut peste 30 de zile şi încă nu a fost adoptat respectivul ordin, fiind încălcată o ordonanţă care, până la urmă, însăşi ministrul a dat-o,” a spus la Antena 3 Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor Constanţa, potrivit Adevărul.

Sorin Cîmpeanu a spus că decontarea se face pe perioada studiilor, nu și în vacanță, iar elevii nu ar fi trebuit să fie afectați de acest lucru. Demnitarul le-a cerut iertare celor ce au uitat că sunt în vacanță

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!