Birourile din New York sunt pline cu angajați doar marțea, miercurea și joia. În schimb, vinerea și lunea ele sunt aproape golale, metroul nu este aglomerat și nici nu sunt cozi lungi în fața localurilor care vând sendvişuri şi cafea.
La trei ani de la pandemie, liderii comunităţilor de afaceri și oficialii orașelor din întreaga lume încă încearcă, în aproape toate modurile cu putinţă, să atragă angajații înapoi la birou și să revigoreze economia locală, dar le este greu să îi convingă.
Date noi legate de piaţa muncii, analizate de Bloomberg, arată că în numeroase orașe din SUA așa-numitele birouri de vineri sunt “moarte”. Nici ziua de luni nu este interesantă pentru anjagaţi să meargă fizic la birou. Revenirea la programul de lucru dinainte de pandemie pare imposibilă, consideră analiştii.
Bloomberg mai scrie că nicăieri costul economic al muncii de la distanță nu este atât de pronunțat când vine vorba de consum ca în principalul centru financiar al lumii, New York. Lucrătorii din Manhattan cheltuiesc cu cel puțin 12,4 miliarde de dolari mai puțin, anual, din cauză că petrec cu aproximativ 30% mai puține zile la birou.
Această cifră este calculată prin înmulțirea pierderii anuale a cheltuielilor, ajustate în funcție de inflație, per lucrător, cu cei aproape 2,7 milioane de navetiști și rezidenți care au lucrat în Manhattan în 2019, conform estimărilor Biroului de Recensământ din SUA.
Asta înseamnă că un angajat cheltuiește în medie cu 4.661 de dolari mai puțin pe an pentru mese, cumpărături și divertisment lângă biroul său din New York. În San Francisco, un angajat cheltuieşte cu 3.040 de dolari mai puțin, iar în Chicago, în medie, cu 2.387 de dolari mai puțin.
O astfel de atitudine, de a trece mai rar pe la birou, se regăseşte în mare parte în orașele în care timpul şi distanţa de acasă la locul de muncă sunt lungi și cu preponderenţă la persoanele care lucrează în corporații. Aceste schimbări sunt cele mai vizibile în districtul financiar din Manhattan și în Midtown, unde magazinele sunt aproape goale la începutul și la sfârșitul săptămânii.
Multe restaurante și comercianți cu amănuntul chiar îşi închid afacerile de vineri până luni, iar numărul de călători cu metroul a scăzut. Bancherii, avocații și alți directori și-au schimbat, de asemenea, programul de călătorie pentru a se concentra pe zilele de marți, miercuri și joi.
Din iunie până în decembrie 2022, traficul de călători în zilele de luni și vineri au atins doar aproximativ 33% și, respectiv, 38% din nivelurile pre-pandemie, conform datelor HQ. “Vinerea, cu siguranță vreau să fiu în confortul casei mele”, spune Nate Diaz (24 ani), care merge abia marți la firma de consultanţă financiară S&P Global, când știe că şi colegii săi vor fi acolo. Diaz spune că economisește aproximativ 100 de dolari pe săptămână lucrând de acasă.