News

Metrorex, licitație pentru uniforme. Suma colosală pe care compania o va da pe hainele angajaţilor

05.02.2021 | 17:13
Metrorex licitatie pentru uniforme Suma colosala pe care compania o va da pe hainele angajatilor
ADVERTISEMENT

În plin scandal cu ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, reprezentanții Metrorex au deschis o licitație pentru uniforme în valoare de 1.4 milioane de euro. Conducerea societății a postat anunțul pe sistemul electronic de achiziții publice. Obiectul principal al licitației a fost descris drept ”Uniforme de serviciu”

De remarcat că viitorul contract de tip acord cadru se va întinde pe parcursul a nu mai puțin de 96 de luni, adică opt ani de zile. În tot acest timp, vor fi minimum opt, maximum 16 contracte subsecvente.

ADVERTISEMENT

Metrorex este gata să plătească bani serioși pentru uniformele angajaților. Valoarea totală estimată a contractului ajunge la 7.057.440 de lei

Metrorex, licitație pentru uniforme de 1.4 milioane de euro

Firma care va câștiga licitația trebuie să livreze, conform caietului de sarcini, cel puțin 461 de costume de iarnă femei în 12 luni, dar nu mai mult de 680. De asemenea, vor fi necesare minimum 80 de costume de iarnă pentru bărbați cu un maxim de 778.

ADVERTISEMENT

669 de costume de vară pentru femei trebuie livrate în 12 luni și 116 pentru bărbați, aici maximum fiind prevăzut la 778. Dacă ne raportăm la întreaga durată a contractului, cea de 96 de luni, atunci vor fi cel puțin 1870 de costume de iarnă pentru femei și 2660 pentru bărbați.

S-ar putea ajunge la un maxim de 2720 repartizate sexului frumos și 3312 părții masculine. În privința costumelor de vară, vor fi minimum 2702 pentru femei și 2804 pentru bărbați.

ADVERTISEMENT

Ce condiții de participare sunt la licitație

Sunt mai multe condiții pe care firmele trebuie să le îndeplinească dacă vor să se ocupe de îmbrăcămintea angajaților de la Metrorex. În primul rând, pentru participarea la procedura de achiziție, se solicită o experiență similară.

Aceștia trebuie să prezinte o listă cu principalele livrări de produse similare cu cele ce fac obiectul procedurii de achiziție, cu raportare la ultimii trei ani de zile. De asemenea, ofertanții trebuie să demonstreze că în această perioadă au furnizat produse similare în valoare cumulată de 450.000 de lei, fără TVA.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, hainele trebuie să fie livrate așezate pe umeraș și ambalate individual în sac PVC . Fiecare produs va fi prevăzut cu o etichetă imprimată cu tuș rezistent la spălare, pe care sunt inscripționate talia, compoziția tesăturii și instrucțiuni de utilizare și întreținere

După semnarea contractului subsecvent furnizorul va confecționa câte un exemplar din fiecare costum, respectiv unul de femeie și unul de bărbat, atât de vară, cât și pentru iarnă. Acestea vor fi prezentate achizitorului în vederea obținerii calificativului ,,Bun de confecționat” din partea Metrorex.

După aceea, furnizorul va lua măsurile angajaților nominalizați din cadrul Metrorex S.A. în termen de maxim 45 de zile de la începerea furnizării în vederea confecționarii și livrării produselor.

Cum vor arăta hainele pe care le cumpără Metrorex

Interesant este că Metrorex a solicitat câteva detalii speciale pentru hainele pe care le cumpără. Astfel, pentru costumele de iarnă și vară, atât pentru femei cât și pentru bărbați, acestea trebuie să fie realizate după anumite criterii.

Conform solicitării reprezentanților Metrorex, costumele se execută pe talii, îngrijit, cu tighele drepte, cusăturile având desimea de 5 împunsături/cm, fără pași săriți, bucle sau capete de ață. Toate rezervele se vor surfila.

De asemenea, cei de la Metrorex au specificat clar cum trebuie să arate fiecare produs în parte. Indiferent că vorbim despre sacou, fustă sau pantalon, toate au venit în caietul de sarcini cu caracteristici aparte. Vezi caietul de sarcini și felul în care vor arăta hainele angajaților Metrorex AICI

Scandal între ministrul Transporturilor și sindicaliștii de la Metrorex

Vă readucem aminte că situația financiară a Metrorex a fost criticată în termeni duri, în ultima perioadă, de noul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. De altfel, acesta nu a mai ezitat și a trimis chiar și Corpul de Control al ministerului la societate.

Mai mult de atât, Cătălin Drulă a anunțat că venitul mediu al salariaţilor din Metrorex este de 10.000 de lei lunar şi că regia, în condiţii de pandemie şi de reducere drastică a numărului de călătorii cu metroul, a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul de salariaţi cu 1300.

Aproape imediat, liderul sindicatului din Metrorex a reacţionat și a precizat că ministrul nu este bine informat. „Metrorex, din păcate, este într-o situaţie financiară şi structurală, de cheltuieli, foarte dificilă. Subvenţia pentru această companie, cred că acum cinci -şase ani era, din bugetul de stat, undeva la 250 de milioane de lei. Anul trecut s-au plătit 687 de milioane de lei. 10% sau mai mult din banii întregii ţări, care sunt pentru toată reţeaua, se duc către subvenţionarea metroului din Bucureşti. Iar nevoile pentru anul 2021 sunt mai mari.

Sursa foto – EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAXFOTO

Metrorex a cerut chiar 1,1 miliarde de lei. Numai salariile sau cheltuielile  salariale pe 2021 sunt mai mari cu 200 de milioane de lei ca în 2020 ca urmare a măsurilor luate anul trecut. A fost o creştere a Contractului colectiv de muncă aprobată şi înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu 18%.

Deci, în vremuri de pandemie în care călătoriile cu metroul s-au prăbuşit şi, prin urmare veniturile companiei s-au prăbuşit, acolo conducerea şi partenerul social au decis că este o mişcare înţeleaptă această creştere de salarii.

Este o dublare a cât era acum trei-patru ani, prin 2017. Anul trecut s-au angajat 1300 de oameni la Metrorex, e adevărat că 900 dintre ei sunt pentru capătul liniei M5. (…) În plus, mai sunt încă 300 de angajări, în total cifra cred că de 1300 şi ceva de angajări, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă

Ce răspuns a primit Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor

Liderul de sindicat din Metrorex, Ion Rădoi,  a reacţionat imediat și a transmis că este vorba de un venit care poate să apară în condiţiile în care anumiţi salariaţi lucrează zi, noapte, sărbători, sâmbăta, duminica, el explicând că angajaţii Metrorex nu pot lucra online.

Sursa foto – hepta.ro

Întrebat care este venitul mediu al salariaţilor din Metrorex, liderul de sindicat Ion Rădoi admite că a crescut salariul angajaţilor din Metrorex, însă spune că venitul mediu este sub 10.000 de lei.

„Nu cred că depăşesc 7.000 în niciun caz. Dar probabil că domnul ministru a luat, ştiu eu, poate salariul unui director, că până la urmă e director de metrou. Îl rog să se informeze, să nu mai iasă cu asemenea bombe”, a adăugat sindicalistul.

Acesta a explicat că salariul tarifar al angajaţilor Metrorex este în medie de 4000 de lei, la care se adaugă sporuri de noapte, de sfârşit de săptămână, sporturi de sărbători şi altele.

Drulă, o nouă replică dură pe Facebook

În replică, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat că a semnat mandatul Corpului de Control ca să verifice renegocierea contractului colectiv de muncă la Metrorex, pentru au crescut enorm salariile, iar acest lucru este inacceptabil şi lipsit de solidaritate faţă de milioane de români au fost afectaţi financiar din cauza pandemiei de coronavirus.

„Am semnat astăzi mandatul Corpului de Control pentru a investiga această renegociere a contractului colectiv de muncă. Vreau să fiu bine înţeles. Problema este cu liderii de sindicat, precum vocalul domn Rădoi, care le-au vândut iluzii. Lideri care îşi dau aere de şefi de cartel şi se comportă de parcă bugetul statului, strâns din taxele şi impozitele tuturor românilor, este un sac fără fund.
 
Bugetul nu este un sac fără fund. Creşterile salariale, pe seama bugetului de stat, fără fundament în creşteri de venituri sau eficienţă, nu sunt acceptabile. După cum nu este corect ca România întreagă, care suferă de lipsă de investiţii în infrastructură pe tot teritoriul ei, să le plătească an de an”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

ADVERTISEMENT