News

Metrorex schimbă geamurile și oglinzile din stații! Ce sumă uriașă plătește compania de stat

Metrorex schimbă geamurile și oglinzile din stații! Ce sumă uriașă plătește compania de stat și de ce conducerea vrea neapărat să facă acest lucru la începutul anului
14.01.2022 | 10:02
Metrorex schimba geamurile si oglinzile din statii Ce suma uriasa plateste compania de stat
Metrorex schimbă geamurile și oglinzile din stațiile de metrou! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Metrorex a început în forță noul an. Astfel, după ce Ștefan Paraschiv a fost îndepărtat de la conducerea companiei în urma plecării USR din coaliția de guvernare, societatea de transport în comun are, începând cu luna ianuarie, un alt director general.

FANATIK a explicat AICI numirea Marianei Miclăuș, una pe care sindicaliștii de la metrou au salutat-o. De altfel, nu o dată s-a vorbit în fosta conducere despre tăieri de sporuri și salarii pentru salariații Metrorex.

ADVERTISEMENT

Metrorex schimbă geamurile și oglinzile în stațiile de metrou!

Cu un nou șef, compania a trecut acum la achiziții serioase. Metrorex și-a anunțat intenția să plătească bani grei pentru geamuri și oglinzi. Societatea a transmis că achiziționarea produselor este necesară în scopul îmbunătățirii calității serviciilor prestate.

Mai exact, în decursul timpului s-a constatat că la accesurile stațiilor de metrou, ca efect al fenomenelor meteo climatice, precum și a unor acte de vandalism cu autori necunoscuți au fost afectate un număr considerabil de geamuri.

ADVERTISEMENT

Multe dintre ele au o formă complexă, fiind geamuri duplex, securizate, având suprafețe planuri și curbe și cu o arhitectură specifică și sunt poziționate chiar la înălțime.

Reprezentanții companiei spun că deteriorarea geamurilor poate conduce la desprinderea accidentală a acestora punând în pericol atât publicul călător, precum și personalul angajat, dar poate afecta, inclusiv, circulația rutieră din vecinătatea stațiilor de metrou.

ADVERTISEMENT

Desenele cu grafitti, principalele vinovate pentru înlocuirea oglinzilor

De asemenea, unele copertine sau uși de acces metalice sunt închise cu geamuri normale care din cauza vechimii se fisurează frecvent. Geamurile float, cu care sunt închise ușile de acces către stații se crapă și ele datorită tensiunilor create de presiunea curenților de aer ce se formează.

Nu în ultimul rând, în stațiile de metrou, infiltrațiile și curenții de aer fisurează oglinzile ce asigură vizibilitatea mecanicilor de tren.

ADVERTISEMENT

Totodată, spun reprezentanții Metrorex, multe oglinzi sunt murdărite cu înscrisuri graffiti, iar curățarea acestora, chiar dacă se execută cu substanțe adecvate, conduce la mătuirea oglinzilor afectând astfel modalitatea de orientare a celui care conduce metroul.

Ce sumă uriașă plătește compania de stat

Nu mai puțin de 4.227.200 lei este gata să plătească Metrorex pentru geamuri și oglinzi noi, adică aproape 900 de mii de euro. În ecuație intră câteva mii de geamuri pe care compania de transport în comun vrea să le schimbe în următorii patru ani de zile.

Astfel, în următoarele trei luni de la semnarea contractului, în condițiile în care licitația se încheie la jumătatea lunii februarie, ofertantul trebuie să trimită cel puțin 250 de geamuri de mai multe tipuri.

Vorbim despre geam laminat, geam duplex, termopan sau două feluri de oglinzi. La capătul celor 48 de luni, Metrorex ar putea avea peste 1400 de oglinzi noi, dar și câte 1120 de geamuri termopan și duplex. Interesant este că produsele vor fi livrate la stația de metrou Berceni.

Pentru participarea la licitație, ofertanții vor prezenta o listă a principalelor livrări de produse similare (articole din sticlă – oglinzi, fără a se limita la acestea) din ultimii trei ani, cu indicarea valorilor, a cantităţilor, a datelor de derulare şi a beneficiarilor publici sau privaţi, în valoare cumulată de cel puțin 500.000 de lei, fără TVA, la nivelul unui contract sau mai multor contracte.

ADVERTISEMENT