News

Metrorex, vizitată de Corpul de Control din cauza salariilor imense: „E o bombă cu ceas”

02.02.2021 | 23:36
Metrorex vizitata de Corpul de Control din cauza salariilor imense E o bomba cu ceas
Salarii mărite la Metrorex. Sunt vizați 5500 de angajați de la metrou. Ce sume vor primi. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Corpul de Control a fost trimis de ministrul Cătălin Drulă la Metrorex, pentru a investiga salariile enorme din timpul pandemiei.

„Situația Metrorex este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%”, a explicat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

Subvenția cerută în 2021 de Metrorex este de peste 1 miliard de lei, „aproximativ 17% din bugetul Transporturilor”.

Salarii enorme la Metrorex în plină pandemie

Explicația pentru acestă situație exagerată e creșterea nejustificată a salariilor. Din 2016 până în 2021 salariile s-au triplat, anunță Drulă, conform newsweek.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Drulă venitul mediu al salariaților Metrorex e de 10.000 de lei lunar. Mai mult, cu toate că e pandemie, numărul angajaților a fost suplimentat cu 1.300 și salariile au crescut cu 18%.

Ion Rădoi, liderul sindicatelor de la metrou, l-a atacat pe Drulă: „Îl rog să se informeze, să nu mai iasă cu asemenea bombe”.

ADVERTISEMENT

„Avem într-adevăr o bombă, dar e una cu ceas, domnule Rădoi”, a replicat Drulă, vizibil iritat de dialogul în contradictoriu cu liderul de sindicat.

Suma cerută în 2021 de Metrorex e de 1.04 miliarde de lei, după ce subvenția din 2019 a fost 683 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afara investițiilor din fonduri europene). Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din TOATĂ ȚARA. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară”, spune Drulă.

„Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale. În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor”, a completat Drulă.

ADVERTISEMENT