News

S-a semnat protocolul pentru construcția metroului din Cluj-Napoca. Traseul va avea 21 de km, cu 19 stații

Încă un pas înainte pentru metroul din Cluj-Napoca. Miercuri, Ministerul Transporturilor a semnat protocolul pentru construcție. Traseul va avea 21 de km, cu 19 stații.
27.01.2022 | 00:00
Sa semnat protocolul pentru constructia metroului din ClujNapoca Traseul va avea 21 de km cu 19 statii
ADVERTISEMENT

Miercuri, 26 ianuarie, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, că a semnat protocolul de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești.

Traseul din orașul de pe Someș va avea 21 de kilometri, 19 stații, iar lucrările de bază ar trebui încheiate până în anul 2026.

ADVERTISEMENT

Protocolul pentru construcția metroului din Cluj-Napoca a fost semnat. Traseul va avea 21 de km, cu 19 staţii

Prin protocolul semnat la mijlocul acestei săptămâni se stipulează că finanțarea va fi asigurată de către Ministerul Transporturilor prin PNRR – circa 2 miliarde de euro.

În ceea ce privesc licitațiile pentru proiectare și execuție pentru traseul de 19 km și 21 de stații, de acestea se vor ocupa primăriile din Cluj-Napoca și Florești.

ADVERTISEMENT
Metroul Cluj-Napoca stații. Sursa foto: Facebook / Sorin Grindeanu

”Am semnat astăzi protocolul de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești.

Traseul va avea 21 de km, cu 19 stații. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030.

ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor va finanța prin PNRR acest proiect!Valoarea totală estimată: 2 miliarde de euro.
Primăriile Cluj-Napoca și Florești se vor ocupa de licitația pentru proiectarea și execuția acestui proiect, dar și de implementarea contractului.

Lucrările de bază pentru primele 9 stații trebuie încheiate până în anul 2026”, a anunțat oficialul guvernului, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Indicatorii tehnico-economici pentru proiectul metroului din Cluj-Napoca, aprobați în decembrie

La finele anului 2021, Guvernul Ciucă aprobat, într-o ședință, indicatorii tehnico-economici pentru proiectul metroului din Cluj-Napoca. Durata de execuţie a proiectului este estimată la circa 10 ani.

”Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai metroului Cluj. Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii ‘Tren metropolitan Gilău-Floreşti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: magistrala I de metrou şi tren metropolitan’.

Durata de execuţie a investiţiei, circa 10 ani, cu o linie de metrou uşor care include 19 staţii subterane cu un traseu de 21 de kilometri”, a precizat Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.

După finalizarea lucrărilor, Cluj-Napoca va fi al doilea oraș din România care va avea metrou. Primăria anunța, în octombrie 2020, începerea lucrărilor de foraje geotehnice pentru realizarea trenului metropolitan şi a metroului în oraş şi în comunele limitrofe.

În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 600 de milioane de euro sunt prevăzuți pentru investiții la metrourile din București și Cluj.

ADVERTISEMENT