News

Metroul către Drumul Taberei nu va mai fi terminat în 2019, după ce Metrorex a rămas cu conturile blocate!

07.08.2019 | 16:41
Metroul catre Drumul Taberei nu va mai fi terminat in 2019 dupa ce Metrorex a ramas cu conturile blocate

Se pare că glumele privind metroul în cartierul Drumul Taberei vor continua și în 2020. Asta după ce Metrorex s-a ales cu conturile blocate în urma uei datorii pe care trebuie să o plătească firmei italiene de construcții Astaldi. Contractul pe care Metrorex nu l-a respectat valorează în jur de 94 de milioane de lei. Până la achitarea acestei datorii, se pare că cei de la Astaldi vor încetini lucrările de la metrou, care se află pe ultima sută de metri. Astfel, magistrala către Drumul Taberei nu va fi gata în decembrie 2019, cum promiseseră autoritățile în urmă cu câteva luni.

Datoria din cauza căreia Metrorex ar putea să rateze inaugurarea magistralei către Drumul Taberei

 „În urma proceselor pe care le-am pierdut în instanţă, noi trebuie să le mai dăm 94 de milioane de lei şi ne-au pus poprire pe conturi. Astăzi s-a discutat cu ei, se găseşte o soluţie de reeşalonare, zilele astea ar trebui să se rezolve situaţia. Cumva au acceptat propunerile noastre, aşteptăm acum să vedem dacă şi conducerea companiei-mamă, de la Roma, va fi de acord cu propunerile noastre”, au spus sursele Metrorex, pentru Agerpres.

Mai mult, acestea susțin că Metrorex a plătit italienilor până acum peste 140 de milioane de lei, rămânând această sumă de 94 de milioane de lei, care reprezintă daune interese şi cheltuieli de judecată în urma acestor procese. De asemenea, Astaldi a încetinit drastic ritmul lucrărilor de la Magistrala 5 și susțin că le vor termina doar după ce vor recupera datoria de 94 de milioane de lei.

Metroul de pe magistrala M5 către Drumul Taberei nu va fi gata în 2019 *foto: pro tv

Magistrala M5 Eroilor – Drumul Taberei trebuia să fie gata de patru ani

 „Noi suntem cu plăţile la zi pe lucrări şi nu avem nicio restanţă la ei apropo de lucrările pe Magistrala 5, doar că ei au încetinit ritmul de lucru şi acum au blocat şi conturile pentru aceşti bani care reprezintă daune interese şi cheltuieli de judecată în urma proceselor pe care ei le-au câştigat. Au încetinit drastic ritmul de lucru şi condiţionează execuţia lucrărilor pe Magistrala 5 de recuperarea acestor bani, deşi câştigarea unor procese în instanţă este total diferită de lucrările propriu-zise şi de plata lucrărilor propriu-zise, deci în principiu contractul trebuie să se deruleze la fel, să se respecte graficele asumate la începutul anului. Ei nu ar trebui să condiţioneze, dar o fac”, au menţionat sursele. Acestea au susținut că ar putea avea multe probleme din această cauză, una din ele fiind imposibilitatea de a se plăti salariile.

Darea în folosință a Magistralei 5 de metrou era preconizată pentru luna decembrie 2019, cu patru ani întârziere față de termenul inițial. Valoarea totală a proiectului magistralei Drumul Taberei – Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Magistrala M5 s-a confruntat cu probleme de avize, probleme de finanţare, probleme de lucrări neprevăzute care au apărut pe parcursul execuţiei lucrărilor. Astfel, cei 300.000 de bucureșteni care sperau să meargă cu metroul sunt încă forțați să meargă cu mijloacele de transport în comun de suprafață sau cu mașinile personale.

Tags: