News

Metroul din București, extins către Ilfov. Cum va arăta magistrala către Jilava

Autoritățile au în plan o extindere a metroului din București către județul Ilfov. Au fost date publicității în acest sens imagini cu magistrala către Jilava.
01.11.2021 | 22:28
Metroul din Bucuresti extins catre Ilfov Cum va arata magistrala catre Jilava
Metroul din București, extins către Ilfov. Cum va arăta magistrala către Jilava. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Planuri mărețe ale autorităților locale din București și județul Ilfov. Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, din cadrul Consiliului Județean Ilfov, a avizat, la începutul acestei luni, documentația de urbanism privind extinderea Magistralei de metrou M4 către localitatea Jilava.

Între timp, au apărut și primele imagini cu noua construcție care, conform autorităților, ar urma să fie finalizată în decurs de 5 ani.

ADVERTISEMENT

Imagini cu magistrala de metrou spre Jilava. Când urmează a fi terminată lucrarea

În anii care urmează, metroul din Capitală urmează să fie extins și în județul vecin, Ilfov. În prezent, mai multe linii subterane sunt în proces de licitație sau de atribuire pentru prelungirea lor spre comunele din apropierea Capitalei.

Astfel, planul de extindere a rețelei subterane din București prevede începerea construcțiilor la patru linii de metrou: este vorba despre Jilava, Berceni, Otopeni și Pantelimon.

ADVERTISEMENT

Vorbim de lucrări la linia M6, de la Gara de Nord spre Otopeni. De asemenea, la linia de metrou M5, din Drumul Taberei, se extinde de la Eroilor doar până în Pantelimon, zona Iancului.

În ceea ce privește linia M4, aceasta ar trebui să lege Capitala de Gara Progresul din Jilava. Iar M2, de la Berceni, se va extinde peste centură, spre comuna Berceni din județul Ilfov, conform ȘtirileProTv.

ADVERTISEMENT

În acest moment, dintre cele 4 linii, cea mai avansată este M6, însă numai pe jumătate, până la Aeroportul Băneasa, pentru care a fost lansată licitația. Cealaltă bucată este prinsă într-un memorandum semnat de guvern și nu are lansată nicio licitație.

Pentru linia M4 a fost avizată documentația de urbanism. Această magistrală ar urma să traverseze sectoarele 1, 4 și 5 până a ajunge în comuna Jilava.

ADVERTISEMENT
Metroul din București, extins către Ilfov. Cum va arăta magistrala către Jilava. Sursa foto: colaj Fanatik

Când va fi terminată magistrala M4

Șeful Consiliului județean Ilfov, Hubert Thuma, a spus că linia de metrou M4 va tranzita sectoarele 1, 4 și 5 din Capitală, iar pe teritoriul comunei Jilava vor fi amplasate următoarele obiective:

  • interstația Giurgiului – Gara Progresul
  • stația Gara Progresul
  • interstația Gara Progresul – depoul Progresul
  • depoul Progresul
  • De asemenea, va fi construit și un Park&Ride, cu o capacitate de peste 180 de locuri de parcare.

”Avizarea documentației de urbanism pentru extinderea Magistralei de metrou M4 este un pas înainte spre un Ilfov mai conectat cu Capitala, spre un transport public mai rapid și mai puțin poluant”, spune președintele CJ Ilfov pe Facebook.

Magistrala 4 tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul va avea un traseu de 12 km, cu 13 staţii + 1 existentă (Gara de Nord) şi un depou (Progresul), potrivit studiului de fezabilitate.

Tot în cadrul proiectului, vor fi achiziţionate 15 trenuri, astfel încât capacitatea de transport să poată deservi 50.000 călători pe oră şi sens.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 8,55 miliarde de lei, iar durata de execuţie este de 60 de luni (5 ani).

ADVERTISEMENT